SVJETSKI DAN DIJABETESA
Svi smo uz našu novu „slatkicu”

napisao Izvor Osmodec Urednik

Svi smo uz našu novu „slatkicu”

Dijabetes je bolest koja pogađa sve više djece. Početkom godine još je jedna naša učenica oboljela od šećerne bolesti, stoga je učiteljica Marjana Fržović održala učenicima niz predavanja kako bi ih upoznala s tom bolešću i načinima na koje mogu pomoći oboljelima

Učenici 6. b razreda

Dana 14. studenoga obilježava se zajedništvo, podizanje svijesti i podrška zajednice oboljelim od dijabetesa diljem planete. I u našoj je školi obilježen Svjetski dan dijabetesa.

U deset razrednih odjeljenja u kojima predaje, učiteljica Marjana Fržović održala je kratko predavanje o osnovama dijabetesa, vrstama dijabetesa, kako se jednostavno provjerava razina šećera u krvi te kako pomoći osobama koje boluju od dijabetesa. Mnogo je djece reklo da imaju u obitelji oboljelih i posjeduju već određeno iskustvo s tom bolešću.

Tema je učenicima bila vrlo zanimljiva, ambijent (sportska dvorana) možda nije baš bio prilagođen za predavanje, ali je tjelesna aktivnost i pravilna prehrana usko vezana za dijabetes, ali i za sport. Senzibiliziranje djece za ovakve teme iznimno je bitno jer je dijabetes sve češća bolest u djece. Početkom školske godine saznali smo da u školi imamo još jednu djevojčicu koja boluje od dijabetesa tipa 1 te se svi trude kako bi joj dali podršku da lakše prihvati svoju novonastalu situaciju.

Tekst i fotografija: Marjana Fržović, prof.

 

Povezani članci