MLADI GLAGOLJAŠI U MATICI HRVATSKOJ
Iva i Magdalena izlagale o Zapisu popa Martinca

napisao Izvor Osmodec Urednik

Iva i Magdalena izlagale o Zapisu popa Martinca

Članice Križevačkih glagoljaša održale su u Matici hrvatskoj u Zagrebu predavanje povodom 530. obljetnice Zapisa popa Martinca o Krbavskoj bitki iz Drugoga novljanskoga brevijara

Iva Koprić i Magdalena Božić drže predavanje pod mentorstvom profesorice Martine Valec-Rebić

Jučer su u velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu križevačke glagoljašice Iva Koprić i Magdalena Božić zanimljivim multimedijalnim predavanjem otvorile ciklus „Mladi glagoljaši u Matici hrvatskoj”.  Na poziv profesorice Biserke Draganić, pročelnice Odjela za hrvatsko glagoljaštvo Matice hrvatske, a pod mentorstvom svoje profesorice Martine Valec-Rebić, održale su predavanje „Nalegoše na jazik hrvatski – 530. obljetnica Zapisa popa Martinca iz Drugog novljanskog brevijara”. 

Osmašice Iva i Magdalena objasnile su okolnosti Krbavske bitke iz 1493. o kojoj govori Zapis te predstavile Drugi novljanski brevijar i samog zapisivača, popa Martinca. Glavni dio predavanja odnosio se na analizu sadržaja Zapisa uz slušanje snimke interpretacije originalnoga teksta na staroslavenskome jeziku koji je pročitao učenik Ivan Pečarić (8. r.) te praćenje njegova prijevoda na suvremeni jezik. 

Program je vodila Leticija Ćebo, učenica 3. razreda Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica, koju je pripremila profesorica Kristina Repar. Svojim dolaskom Križevačke je glagoljaše podržao i profesor Darko Žubrinić, predsjednik Društva prijatelja glagoljice, koji je bio spomenut u samome predavanju.

Predavanje se moglo pratiti i preko aplikacije Zoom, a trajno će biti dostupno na Youtube kanalu Matice hrvatske.

Iva i Magdalena
Iva i Magdalena
Leticija Ćebo
Križevački glagoljaši u publici
Zajednička fotografija
Profesorice Martina Valec-Rebić i Danijela Zagorec s pročelnicom Odjela za glagoljaštvo Biserkom Draganić, predsjednikom DPG-a Darkom Žubrinićem i profesoricom Kristinom Repar

Tekst: Melani Brežac, 8. r.
Fotografije: MVR; Dora Rebić

Povezani članci