DAN KRUHA
Lijepa proslava i zahvala za kruh

napisao Izvor Osmodec Urednik

Lijepa proslava i zahvala za kruh

I ove godine u našoj školi na lijep je način obilježen Dan kruha. Učenici su pripremili priredbu, a zatim se počastili poslasticama koje su sami napravili uz pomoć članova obitelji

Blagovanje kruha i kolača

Dan kruha obilježen je u našoj školi 15. listopada. Svaki je učenik u školu donio krušne proizvode ili kolače koje je izradio uz pomoć članova obitelji. Bilo je tu svega, od kiflica do muffina, od raznovrsnih kolača do peciva i pereca. Prije gozbe i slavlja održale su se priredbe u kojima su naši učenici izveli recitacije i pjesme o kruhu.

Nakon priredbe vlč. Dominik Jajić s učenicima je zahvalio na hrani i blagoslovio plodove rada vrijednih ruku učenika i njihovih obitelji. Nakon molitve svi prisutni navalili su na razne poslastice.

Priredba u A smjeni

Učenici su sa svojim učiteljicama pripremili kratku priredbu koju je koordinirala učiteljica Lucija Martinčić. Učenici 1. a učiteljice Anice Žulj nastupili su s recitacijom Pekar, dok su se učenici 1. b učiteljice Sanje Vujić predstavili igrokazom Kuhinjska prepirka i pjesmom Mlinar Mišo. Učenici 2. c učiteljice Vanje Konfic izveli su recitaciju Pekar, a učenici 3. a učiteljice Lucije Martinčić recital Dan kruha i pjesmu Mlinček. Učenici 4. b učiteljice Nataše Majnarić predstavili su se recitacijom Dani kruha i pjesmom Nesla dekla v mlin, a učenici 4. c učiteljice Sandre Poje izveli su recitaciju Blago danu koji počne mirisima kruha i igrokaz Vesela užina.

Priredba u B smjeni

Učenici 1. c učiteljice Tanje Majnarić izrecitirali su recitaciju Pekari, a učenici 1. d učiteljice Tanje Kulović-Balić predstavili su se recitacijama Zrno i Dan kruha te izrekama o hrani. Mali zbor 2. a učiteljice Nataše Marković otpjevao je pjesme Pekar i Pekar II. Učenici 2. b učiteljice Brankice Salopek izrekli su recitacije Kruh i Što radi pekar. Učenici 3. c učiteljice Ivke Kajganić predstavili su se recitacijama Blago danu koji počne mirisima kruha i Ponudi kruh. Pod mentorstvom učiteljice Suzane Balić učenica Maja Benčak iz 3. b izvela je recitaciju Malo zrno, dok su Fran Knežević i Gabrijela Čapek izveli scensku igru Kruh.

Proslava u PŠ Sveta Helena

U petak 12. listopada u PŠ Sveta Helena održana je svečanost Dana kruha. Okupljenim roditeljima učenici su se predstavili recitacijama, igrokazima, pjesmom i plesom. Nakon priredbe, okupljene je pozdravio vlč. Ivan Črnek te blagoslovio pripremljenu hranu.

Proslava u PŠ Vojakovac

U PŠ Vojakovac održana je 12. listopada jesenska svečanost i Dan kruha. Učenici i učiteljice priredili su prigodni program pun pjesme, glume i plesa. Zasladili smo se slasnim pecivima i kolačima koje su ispekle naše mame i bake. Nasoj veseloj svečanosti nazočili su roditelji, braća, sestre ,učiteljice iz Matične škole i učenici viših razreda.

Proslava u PŠ Dubovec i PŠ Vojakovački Osijek

U PŠ Dubovec učenice su s učiteljicom Katarinom Harča-Sinković ukrasile pano izrekama o kruhu te se počastile kolačima koje su donijele. U PŠ Vojakovački Osijek učenici i učitelj Tihomir Pleša jeli su kiflice i orehnjaču koje su ispekle bake.

Proslava u PŠ Križevačka Poljana

U PŠ Križevačka Poljana učenici 1. i 4. razreda s učiteljicom Jasnom Bratić Dane kruha obilježili su 12. listopada kao integrirani nastavni dan. Na satu hrvatskog jezika čitali su pjesme i priču o kruhu, zatim su na satu likovne kulture oblikovali i bojali različite proizvode od brašna i na kraju na satu razrednika blagovali ukusna peciva i slastice. Djeca su uživala u zajedničkom druženju.

– Učenici 2. i 3. razreda povodom Dana kruha donijeli su razna peciva i kolače te se njima počastili za vrijeme odmora. Osim degustacije ukusnih  kolača i peciva pričali smo o proizvodnji  kruha, raznim žitaricama i vrstama kruha. Pročitali smo i analizirali pjesmu Pekar Zdenke Matijaš. Bilo nam je vrlo lijepo i zabavno. – ispričala je učiteljica Snježana Butković.

 

Proslava u PŠ Glogovnica

I ove školske godine obilježeni su Dani kruha u Područnoj školi Glogovnica. Učenici 1. – 4. razreda su uz pomoć učiteljica Josipe Rabadžije i Marine Ferendiš pripremili kratku priredbu, a roditelji su donijeli kruh, krušne proizvode, kiflice, kolače…. Nakon priredbe vjeroučiteljica Mihaela Ljutić zajedno s učenicima zahvalila je na hrani, a potom su se svi zajedno zasladili pripremljenim slasticama.

Tekst o matičnoj školi: Mirjam Balen, 5. r.
Tekst o PŠ Sveta Helena: Marija Kučina, dipl. uč.
Tekst o PŠ Vojakovac: Kristina Pajek, 3. r.
Fotografije: Sandra Poje, uč., Brankica Salopek, uč.,
Ivana Kuretić, Draženka Pušić, uč.; Katarina Harča-Sinković, dipl. uč.;
Jasna Bratić, dipl. uč.; Snježana Butković, uč.

Povezani članci