DIGITALNI ALATI
Najbolje aplikacije za nastavu na daljinu

napisao Izvor Osmodec Urednik

Najbolje aplikacije za nastavu na daljinu

Tijekom nastave na daljinu učitelji su bili prisiljeni rabiti nove digitalne alate za rad s učenicima. U nekima od njih učenici mogu izrađivati i vlastite sadržaje.

Ovo su neke od boljih aplikacije koje koriste učenici i učitelji naše škole kako bi se lakše snalazili u nastavi na daljinu.

Teams

Teams je aplikacija za komunikaciju i suradnju. U Teamsu su učitelji izradili kanale za svoje predmete i u njih stavljaju različite upute, slike, dokumente, zadatke. Teams nudi i mogućnost videopoziva za nastavu uživo, kao i čavrljanje, tj. razmjenu poruka između dvije osobe ili cijele grupe. Veće zadaće i projekte mogu se formirati kao zadatci u koje učenici prilažu svoje radove te ih učitelj ima na jednome mjestu. Teamsu se može pristupiti online ili putem aplikacije koja se može skinuti na uređaj. Pregledan je i lako se u njemu snaći.

Moja ocjena aplikacije: 10/10

 

Padlet

Padlet je alat namijenjen suradnji. Izgleda kao prazna oglasna ploča na koju svatko može stavljati „listiće” sa svojom objavom. Može se odabrati  izgled zida, tj. način poretka „listića”. Kod slobodne forme listići se mogu stavljati bilo gdje na ploču, što je zgodno za virtualne izložbe ili učeničke ideje. Izgled u kojemu je ploča formirana u retke dobro dođe kad se svako pitanje stavlja u posebnu kolonu pa svi učenici odgovaraju na njih. Prilagati se može tekst, dokumenti, slike, audiozapisi i videozapisi. Svaki se post može komentirati te ocjenjivati ili lajkati. Ponekad ploča može izgledati nepregledno, osobito na mobitelu, a povremeno ima i poteškoća s objavljivanjem sadržaja.

Moja ocjena aplikacije: 9/10

 

Genially

Genially je aplikacije koja omogućuje izradu digitalnih sadržaja poput animiranih prezentacija, interaktivnih slika, plakata, kvizova i drugih igara. Ima vrlo lijepe i moderne predloške i dizajn, izgleda privlačno pa i neki teži sadržaji privuku pažnju učenika. U prezentacije mogu se ugraditi videozapisi, audiozapisi i slike, poveznice, QR kodovi, čak i Bitmoji. Ilustracije se mogu animirati. U toj se aplikaciji mogu napraviti i vrlo popularne igre bijega.

Moja ocjena aplikacije: 10/10

 

Wordwall

Wordwall  je aplikacija za izradu kvizova, križaljki i drugih igara, npr. vlakić u koji treba ubaciti točan odgovor, aviončić koji mora proći kroz oblak na kojemu je točan odgovor i slično.  Idealan je za uvježbavanje i ponavljanje obrazovnih sadržaja, kao i za natjecanje u znanju, što ih potiče na dodatno učenje. Učenicima je vrlo zanimljiv i zabavan.

Moja ocjena aplikacije: 10/10

 

Tekst: Lana Gršić, 7. r.

 

 

Povezani članci