EUROPSKI DAN PROMATRANJA PTICA
Zamijetili brojne vrste ptica u našemu gradu

napisao Izvor Osmodec Urednik

Zamijetili brojne vrste ptica u našemu gradu

Naši su učenici s učiteljicom Petrom Kačarovski i poznavateljem ptica Darkom Podravcem promatrali ptice povodom Europskoga dana promatranja ptica

Učenici naše škole Lana Gršić, Veronika Skrba, Ana Širjan, Frano Hartman, Leona Capek, Kristina Cvrtila i Dunja Rebić promatrali su u subotu 5. listopada ptice uz vodstvo učiteljice Petre Kačarovski i poznavatelja ptica Darka Podravca. Promatrali su ptice u parku Osnovne škole Vladimir Nazor te u šumi Ratarni te tako sudjelovali u obilježavanju Europskoga dana promatranja ptica. Cilj je ove akcije, koja se održava već 26 godina, pomoći znanstvenicima u proučavanju brojnosti, kretanja i vrsta ptica u Europi.

ptica gledana kroz durbin

Darko Podravec član je udruge za zaštitu prirode BIOM, a spomenimo da je ujedno i suprug naše učiteljice matematike Gordane Podravec.

– Ljubav prema pticama razvila se kad sam prije desetak godina nabavio prvi fotoaparat jer sam htio fotografirati prirodu i divlje životinje, pa sam se začudio koliko postoji raznih vrsta ptica. Tako sam se zaljubio u ptice i učlanio se u udrugu BIOM. Nisam biolog, ali BIOM vode biolozi. Uživam u šetnji prirodom fotografirajući ptice, a fotografije objavljujem na Facebooku. Mjesečno tri do četiri puta odem na promatranje u grad ili u šetnju šumom, da se opustim i okinem koju sliku. – ispričao nam je gospodin Podravec.

prirodno pojilište ptica

Gospodin Podravec ptice prepoznaje ne samo po izgledu nego i po pjevu.

– Znam prepoznati ptice po pjevu jer sam išao na tečaj koji je organizirao BIOM. Koga to područje ne zanima, neće ni naučiti. Morate se u to uživjeti. Da bih naučio razlikovati ptice po pjevu, koristio sam se i snimkama na internetu u kojima se čuje samo pjev ptice, bez okolne buke. – objasnio je gospodin Podravec.

Tijekom dvosatne šetnje, po procjeni gospodina Podravca, učenici su vidjeli tri velika djetlića, 45 čvoraka, četiri šojke, 11 sivih vrana, 55 gradskih golubova, 19 vrabaca, četiri brgljeza, dvije zebe, jednog kopca, plavetnu sjenicu, dva češljugara, pet kukmastih ševa, 22 bijele pastirice, dva kratkokljuna puzavca i tri mrke crvenrepke.

Osim u Križevcima, organizirane akcije promatranja ptica ove godine održale su se, prema podatcima udruge BIOM, u Zagrebu, Sinju, na Učki te u okolici Varaždina.

Snimku razgovora možete poslušati ovdje:

 

Tekst: Dunja Rebić, 6. r.
Fotografije: Petra Kačarovski, prof.; Dunja Rebić, 6. r.

Povezani članci