IZLET U OKOLICU GORNJE RIJEKE
Ostavimo mobitele kod kuće i krenimo u istraživanje

napisao Izvor Osmodec Urednik

Ostavimo mobitele kod kuće i krenimo u istraživanje

Lana je s obitelji posjetila okolicu Gornje Rijeke, točnije utvrdu Čanjevo i slap Šokot. Pročitajte njezine dojmove!

Lana na Čanjevu

U našoj školi ima učenika koji  često putuju izvan Hrvatske, a moja sestra Tea i ja samo s obitelji odlučile posjetiti okolicu Gornje Rijeke. Prije koju godinu posjetile smo Švicarsku, ali sad smo odlučili bolje upoznati naš kraj i moram priznati da nam se veoma svidio.

Mislim da su rijetki oni koji posjećuju kraj u kojem žive. Prečesto umjesto da iskoristimo lijepo vrijeme provodimo vikende gledajući u ekrane. Meni je toga već bilo dosta, pa sam tijekom produženoga vikenda odlučila s obitelji posjetiti slap Šokot u Gornjoj Rijeci i utvrdu Čanjevo.

ostatci vojne utvrde Čanjevo

Utvrda Čanjevo

Utvrda Čanjevo sagrađena je na jugozapadnim obroncima Kalničkoga gorja vjerojatno u 15. stoljeću, kao plemićki dvor obitelji Špirančić. U 16. stoljeću u vlasništvu je obitelji Praškoci. Tijekom druge polovine 16. stoljeća dvor je preuređen u vojnu utvrdu  te je u nju smještena vojska. Njihova je zadaća bila zaštita stanovništva i čuvanje granice prema Osmanskom Carstvu. Nakon druge polovice 17. stoljeća utvrda se u izvorima više ne spominje, ali arheološki nalazi svjedoče kako je napuštena i srušena tek tijekom prve polovice 18. stoljeća.

Zanimljivo je da je mjesto utvrde u davnoj prošlosti također bilo naseljeno. U vrijeme bakrenog doba (4. i 3. tisućljeće pr. Kr.) na tome je mjestu osnovano manje naselje čiji su stanovnici pripadali tzv. Retz-Cayary kulturi. Njihovo naselje naslijedili su pripadnici vučedolske kulture, dok se tijekom ranog brončanog doba  (2000. – 1600. pr. Kr.) ovaj položaj napušta na duže vrijeme.

Danas su na tome mjestu ostatci utvrde, koje su arheolozi počeli istraživati 2003. godine. Stručnjaci su otkrili podatke o važnosti i izgledu utvrde. Započela je obnova iskopanih zidova te njihovo predstavljanje u kulturno-turističke svrhe. Svake godine u listopadu na utvrdi se uprizoruje bitka za Čanjevo između branitelja utvrde i osmanske vojske.

 

Slap Šokot

Slap Šokot također se nalazi na južnim obroncima Kalničkog gorja, iznad mjesta Gornja Rijeka. On čini dio potoka Šokot koji prolazi kroz 400 metara dugačak kanjon u području koje se zove Sopot.

slap Šokot

Visina slapa je oko 3,5 metara, a širina 2,5 metra. Osim glavnog slapa, postoji i nekoliko manjih slapova. Ispod slapa je prirodni kameni bazen u kojem se voda neko vrijeme zadržava, stoga slap djeluje većim no što zapravo jest. U blizini se nalazi istoimeni vrh Šokot  (466 metara).

Na kraju smo otišli do šume u kojoj smo nabrali kestene i jestive gljive koje smo nakon našeg nezaboravnog putovanja pojeli u slast. Veoma mi se svidio naš malim izlet i željela bih da i ostali učenici malo pobliže upoznaju ovaj predivni dio Lijepe Naše.

Baš je vrijeme za gljive!

 

Tekst i fotografije: Lana Hegedić, 6. r.

Povezani članci