POSJET VUKOVARU
Osmaši upoznali sadašnjost i prošlost Vukovara

napisao Izvor Osmodec Urednik

Osmaši upoznali sadašnjost i prošlost Vukovara

U sklopu projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru” naši su osmaši boravili u gradu na Dunavu. Ponosni smo što su na kvizu u Školi mira osvojili prvo mjesto!

pred dvorcem Eltzom

Učenici naše škole i ove su školske godine sudjelovali u terenskoj nastavi, točnije projektu „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru”. Sudjelovalo je pet osmih razreda s razrednicima Senkom Pleše, Martom Matoić, Darinkom Šimunčić i Martinom Iveković te pratiteljima Matejem Dobrićem, Markom Horvatom, Sandrom Poštić i Andrejom Šturbek.

Muzej vučedolske kulture i dvorac Eltz

Terenska nastava, koja je trajala od 19. do 20 prosinca 2019. godine, započela je razgledavanjem Muzeja vučedolske kulture uz samo arheološko nalazište na lokalitetu Vučedol nedaleko Vukovara. Saznali smo podosta o Vučedolu i njegovoj kulturi, načinu života najranijih Indoeuropljana (stočarstvu, lovu, ribolovu, gradnji kuća, odijevanju, religiji, grobovima…). Zatim smo posjetili barokni dvorac Eltz gdje smo čuli dosta o njegovoj povijesti, kao i obitelji Eltz.

Muzej vučedolske kulture

Memorijalni centar Domovinskog rata i Advent u Vukovaru

Uslijedio je ručak u restoranu Istra u sklopu Memorijalnog centra Domovinskog rata te dva vrlo iscrpna predavanja (Domovinski rat i Bitka za Vukovar) u koja su predavači nastojali što više uključiti učenike i potaknuti ih na razmišljanje i povezivanje, a učenici naše škole pokazali su zavidno znanje. Poslijepodne smo proveli razgledavajući grad i Advent u Vukovaru gdje su se mnogi okušali i u klizanju. Malotko se nije zaustavio uz Spomen-križ na ušću Vuke u Dunav na kojem je glagoljicom uklesan citat „Navik on živi tko zgine pošteno” slavnog Frana Krste Frankopana, a u Vukovaru smo primijetili dosta glagoljičkih natpisa. Najviše smo uživali u zajedničkom druženju u hostelu Dubrovnik nakon disco-večeri na brodu na Dunavskoj šetnici.

Advent u Vukovaru

Vukovarska bolnica, Memorijalno groblje, Ovčara i Trpinjska cesta

Sljedeći dan započeo je doručkom, a nakon toga, razgledali smo memorijalne lokacije. Najviše nas se dojmila Vukovarska bolnica koja je na čelu s dr. Vesnom Bosanac bila simbol srca grada u vrijeme najvećih stradanja Bitke za Vukovar. Razgledali smo Muzej koji se danas nalazi u sklopu bolnice i čuli dirljive priče o zadnjim izvještajima Siniše Glavaševića, vukovarskog ratnog izvjestitelja te priču o hrabrom Francuzu Jean-Michelu Nicolieru koji je, čuvši za stradanja u Vukovaru, odlučio priključiti se Hrvatskoj vojsci i pomoći obrani grada.

Posjetili smo Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, a na Ovčari saznali više o genocidu u Vukovaru koji  je počinjen u noći s 20. na 21. studenoga 1991. godine. Vodiči su nam vrlo živopisno predočili sve što se događalo na ovim memorijalnim lokacijama tako da spomenuta mjesta nismo mogli napustiti bez osjećaja tuge i s mišlju kako se takvi zločini više nikada ne smiju ponoviti (a to je jedan od ciljeva učenja povijesti).  Razgledali smo i Groblje tenkova na Trpinjskoj cesti gdje smo čuli više o Blagi Zadri koji je zapovijedao obranom Borova Naselja te kukuruzni put zapadno od grada kojim je u Vukovar stizala medicinska i humanitarna pomoć te oružje i vojnici u opkoljeni Vukovar te crkvu svetog Filipa i jakova gdje smo osim razgledavanja pogledali i edukativni film.

Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata

Vodiči su nam tijekom razgleda grada autobusom ispričali više o Borovom Naselju, Vodotornju te poznatom kupalištu Vukovaraca koje nazvano Ada ili Adica, a u Memorijalnom centru naučili smo mnogo o eksplozivnim sredstvima i opasnostima rukovanjem istima i to vrlo slikovito jer je predavač također bio jedan od branitelja u Domovinskom ratu.

Pobjeda u kvizu

Posebno smo ponosni što je naša škola osvojila prvo mjesto na kvizu u Školi mira (školu su predstavljali Iva Hrg iz 8. e razreda te Michael Hudoletnjak iz 8. a). Na kvizu su sudjelovale četiri škole (OŠ Ljudevita Modeca Križevci, OŠ Dugave, OŠ Legrad i OŠ Sesvtska Sela), a naši su učenici nadmoćno pobijedili što nas je učinilo vrlo ponosnima i dalo nam do znanja da smo pažljivo slušali predavače i vodiče, ali i učiteljice prije polaska u Vukovar te dobro zapažali što je i bit terenske nastave.

                                                                               Tekst: Ana Kopilović i Ana Kovačević, 8. e
Fotografije: učitelji Matej Dobrić, Andrea Šturbek, Senka Pleše, Martina Iveković

Povezani članci