POTICANJE ČITANJA
Knjiga okupila obitelj u zajedničkom druženju

napisao Izvor Osmodec Urednik

Knjiga okupila obitelj u zajedničkom druženju

Učenici četvrtoga razreda sudjelovali su u projektu zajedničkoga čitanja Knjiga za obitelj 

Učenici 4. r. PŠ Veliki Raven učiteljice Anđelke Balić, 4. a učiteljice Lucije Martinčić i 4. b učiteljice Suzane Balić proveli su projekt obiteljskog čitanja Knjiga u obitelji. S projektom su započeli u drugom polugodištu 3. razreda, a završili su ga krajem prvog polugodišta 4. razreda. Projekt se provodio i prijašnjih godina, ali je bio u sklopu nacionalnog projekta Hrvatske mreže školskih knjižničara te je bio drugačijeg naziva. Ove godine proveden je kao školski projekt, a koordinator je bila školska knjižničarka Romana Erhatić.

U krugu svoje obitelji učenici su tijekom tjedan dana zajednički čitali knjige iz knjižničnog ruksaka. Učiteljice i knjižničarka odabrale su za ruksak sedam knjiga namijenjenih djeci i roditeljima: dječji roman, zbirku stihova, igrokaz, slikovnicu, enciklopediju, razne knjige popularnog sadržaja te knjigu za roditelje s područja odgoja i obrazovanja. Zajedničko čitanje provodili su tako da su tijekom dana odvojili barem pola sata za čitanje, čitajući u sebi ili naglas ili čitajući jedni drugima. Nakon toga su svoje dojmove i zapažanja o knjigama zapisali u razredni dnevnik čitanja. Zabilježili su zanimljiva razmišljanja i komentare o pročitanim knjigama, a neki su se potrudili svoje aktivnosti zabilježiti crtežima ili fotografijama.

Projekt je uspješno završio, a učenici koji su sudjelovali u projektu dobili su pohvalnice i čokolade. Ovim projektom istaknuta je važnost čitanja i kvalitetnog provođenja vremena uz knjigu. Većina učenika je naglasila kako im se projekt jako svidio te da su im knjige bile interesantne, a posebno su naglasili kako je im je bilo bitno što je knjižnični ruksak okupio obitelj u zajedničkom druženju.

Tekst: Romana Erhatić, prof., knjižničarka
Fotografije: Anđelka Balić, uč.; Suzana Balić, uč. savjetnik;
Romana Erhatić, prof.

Povezani članci