PROJEKT „ŠAFRAN”
Cvijećem protiv zla

napisao Izvor Osmodec Urednik

Cvijećem protiv zla

Sredinom veljače procvali su šafrani koje su učenici posadili s učiteljicom Vedranom Rađa kao simbolom borbe protiv nacizma

Već tradicionalno, naša škola sudjeluje u projektu Šafran. Ove smo godine šafrane posadili nešto kasnije, početkom prosinca, a svojim žutim cvjetovima razveselili su nas sredinom veljače. Učenici 8. d i 8. e razreda s učiteljicom povijesti Vedranom Rađa upoznali su se sa stradanjima Židova kroz isječke filmova, knjiga i prezentacije koje su izradili u sklopu teme Drugi svjetski rat. Na primjeru holokausta istaknuli smo potrebu kontinuiranog učenja o važnosti tolerancije i poštovanja.

Projekt Šafran zamišljen je kao cjelogodišnja aktivnost u koju se uključuju škole iz cijelog svijeta. Nastao je na poticaj Europske unije, pod programom „Europe for citizen” u suradnji s irskim Ministarstvom integracija i Holocaust Education Trust Ireland s kojima surađuje i naše Spomen područje Jasenovac koje nam raspačava lukovice šafrana. Žuti cvjetovi podsjećaju na žute Davidove zvijezde koje su Židovi bili prisiljeni nositi pod nacističkom vlašću.

Tekst i fotografija: Vedrana Rađa, prof.

Povezani članci