DANI MARCELA KIEPACHA
Obilježena 126. obljetnica rođenja križevačkoga izumitelja

napisao Izvor Osmodec Urednik

Obilježena 126. obljetnica rođenja križevačkoga
izumitelja

Od 10. do 14. veljače u Križevcima je obilježena 126. obljetnica rođenja izumitelja Marcela Kiepacha

učenici 5. e i 6. b razreda na izložbi o Marcelu Kiepachu

U Križevcima je obilježena 126. obljetnica rođenja slavnoga križevačkog izumitelja Marcela Kiepacha (čit. kipaha), čije ime svi znamo zbog vrtuljka na Nemčićevu trgu napravljenom prema njegovu izumu dinama. Marcelu u čast pokrenuta je nova manifestacija pod nazivom Dani Marcela Kiepaha s ciljem da se šira javnost bolje upozna sa životom i djelom „čuda od djeteta”, kako su ga zvali mediji njegova doba.

Dani Marcela Kiepaha započeli su 10. veljače otvorenjem izložbe „Nasljeđe obitelji Marcela Kiepaha” u galeriji Gradskog muzeja Križevci. Razgled izložbe pod stručnim vodstvom ponuđen je učenicima križevačkih škola 13. i 14. veljače, pa su učenici 5. e razreda s razrednicom Gordanom Podravec te 6. b s učiteljicom Martinom Valec-Rebić posjetili izložbu i saznali brojne zanimljivosti o životu Marcela i njegove obitelji, njegovom školovanju, izumima i patentima te tragičnoj pogibiji na bojištu u Prvome svjetskom ratu.

Marcel Kiepach dolazi iz plemićke obitelji iz Križevaca. Živjeli su u dvorcu koji se nalazio na mjestu današnjeg parkirališta u blizini trgovine DM. Marcel je u Križevcima završio osnovnu školu, u Zagrebu gimnaziju, a studirao je gospodarske znanosti u Berlinu i elektrotehniku u Charlottenburgu. Izuzetno ga je zanimala fizika te je od 11. godine radio na svojim izumima. Sa 16 godina prijavio je u Berlinu svoje prve patente. Izumio je dinamo stroj koji stalno daje jednoličnu struju, brodski kompas koji pokazuje sjever bez obzira na blizinu željeza, strujni prekidač za rendgen, mehanički okretač stranica knjiga i mnoge druge izume. Nažalost, poginuo je u Poljskoj sa samo 21 godinom, nakon što se dragovoljno prijavio u njemačku vojsku tijekom Prvoga svjetskog rata. Tko zna što bi sve još izumio da nije umro tako mlad!

U sklopu Dana Marcela Kiepaha održane su dvije radionice robotike u učionici Gradske knjižnice Franjo Marković na kojima su sudjelovali naši učenici, a pridružio im se gradonačelnik Mario Rajn.

Također je održana i „Izložba inovacija” u dvorani Marcela Kiepacha u Razvojnom centru i tehnološkom parku u organizaciji Grada Križevaca. Na izložbi su osnovnim školama i vrtićima grada Križevaca uručili ilustracije na temu izuma Marcela Kiepacha koje će se staviti u vrtuljak Marcela Kiepacha na Nemčićevom trgu, nakon što ih učenici i vrtićanci oboje.

Tekst: Dunja Rebić, 6. r.
Fotografije: Dunja Rebić, 6. r.; MVR; prigorski.hr

 

Povezani članci