EUROPSKI TJEDAN MLADIH
Toni Milun križevačke učenike poučavao o financijskoj pismenosti

napisao Izvor Osmodec Urednik

Toni Milun križevačke učenike poučavao o financijskoj pismenosti

Profesor Toni Milun, najslavniji matematičar na Youtubeu, došao je u našu školu te za učenike križevačkih škola održao radionicu o financijskoj pismenosti

Profesor Toni Milun otkrio je učenicima neke od tehnika štednje

Toni Milun, slavni profesor matematike došao je u četvrtak 11. travnja u našu sportsku dvoranu održati radionicu „Obogati se znanjem”. Profesor Milun radi na Sveučilištu Algebra, a trenutno pohađa doktorski studij ekonomije. Svoj YouTube kanal započeo 2011., a sada ima više od 82 tisuće pratitelja. Na kanalu učenicima i studentima pojašnjava mnoge matematičke probleme.

Radionica je imala dva cilja: educirati mlade polaznike osnovama financijske pismenosti, osvijestiti ih o važnosti promišljanja o financijama te ih podučiti o boljim tehnikama razmišljanja i djelovanja koje ih mogu dovesti do stabilnije financijske situacije i bolje budućnosti.

Na radionici su prisustvovali učenici sedmog razreda, ali i srednjoškolci. Radionica se održala uoči Europskog tjedna mladih koji se obilježava od 12. do 19. travnja. Učenici su učili o tome kako trošiti manje/pametnije, kako zarađivati više te kako uložiti razliku da se ostvari što veći prinos uz što manji rizik. Uz saznanja o boljem trošenju, učenici su naučili o mnogim tehnikama štednje kao što su pravilo 24 sata, pravilo 50:30:20, štetnost korištenja „minusa” na tekućem računu i što znači platiti kamatu, kao i razliku između štednje, investiranja i špekuliranja.  Naši su učenici bili jako zadovoljni održanom radionicom što dokazuje da su im ovakve teme zanimljive i da za njih postoji velik interest.

Profesor Milun je svojom strašću prema matematici i financijskoj pismenosti uspio inspirirati i educirati mlade. Njegova posvećenost podučavanju i promicanju znanja svakako će ostaviti trajni utjecaj na sve koji su prisustvovali radionici. Možemo reći da je njegov dolazak u našu školu bio ne samo obogaćujući događaj već i poticaj za sve nas da razvijamo svoje znanje i vještine kako bismo stvorili bolju budućnost za sebe i druge. 

Tekst: Klara Mihalić, 7. c
Fotografije: prigorski.hr

Povezani članci