Top
Svijet oko nas

FILMSKI MARATON
Ljubitelji Harryja Pottera došli na svoje

Ljubitelji Harryja Pottera došli na svoje

I ove je godine HRT2 pripremio bogat program tijekom zimskih praznika, u kojem je prikazano osam filmova o najpopularnijem čarobnjaku na svijetu, Harryju Potteru

Knjige o Harryju Potteru napisala je spisateljica J. K. Rowling, a filmove su režirali Chris Columbus, Alfonso Cuarón, Mike Newell i David Yates. HRT2 je maraton započeo BBC-jevim dokumentarnim filmom Harry Potter: Povijest čarobnjaštva. Nakon toga je 2. siječnja prikazan prvi dio maratona pod nazivom Harry Potter i kamen mudraca. Harry na svoj 11. rođendan saznaje da je sin dvaju moćnih čarobnjaka koje je ubio lord Voldemort. Harry je pozvan u Hogwarts, školu magije, gdje upoznaje prijatelje Rona i Hermione.

Zatim su se prikazivali sljedeći filmovi: Harry Potter i odaja tajni (3. siječnja), Harry Potter i zatočenik Azkabana (4. siječnja), Harry Potter i plameni pehar (5. siječnja), Harry Potter i Red feniksa (6. siječnja), Harry Potter i princ miješane krvi (7. siječnja) te Harry Potter i darovi smrti, 1. dio (8. siječnja).

Harry Potter i odaja tajni nastavak je Harryja Pottera i kamena mudraca. Film počinje kad Harry provodi ljetne praznike kod Dursleyjevih, gdje susreće vilenjaka Dobbyja. Ron i Harry odlaze u Hogwarts. Dolaskom u školu, Harry se opet susreće s različitim neprilikama. Harry saznaje da je odaja tajni ponovno otvorena i svi misle da ju je Harry otvorio, ali samo Harry zna da je to mogao samo jedan od članova Slytherina. Film je bio poučan, zanimljiv, bajkovit i mislim da je u njega uloženo puno truda. Jedino bih volio da u njemu postoji borba između Toma Riddlea i Harryja.

U filmu Harry Potter i zatočenik Azkabana  Harry uči noću kako ga ujak Vernon ne bi uhvatio. U posjet im dolazi sestra ujaka Vernona sa svojim psom. Nakon sukoba s tetom Harry odlučuje pobjeći. Autobusom odlazi u London gdje ga u Šupljem kotliću čeka ministar magije Cornelius Fudge. S prijateljima pokušava uhvatiti pravoga ubojicu. Film mi i nije baš bio zanimljiv zato što je bilo dosta putovanja kroz vrijeme.

Četvrti je nastavak Harry Potter i plameni pehar. Voldemortova zmija Nagini ide u kuću Riddleovih. VoOldemort je ubio Brycea kletvom Avada kedavra. Harryja zapeče ožiljak i on se probudi. Nakon toga kreću na svjetsko prvenstvo u metloboju. Profesor Dumbledore iznenadio je učenike viješću da će Hogwarts biti domaćin tromagijskoga turnira. Za prvake Hogwartsa odabrani su Cedric Diggory, Harry Potter i još dvoje prvaka. U trećem zadatku Cedric i Harry zajedno su dotakli tromagijski pokal koji ih je teleportirao na groblje. Tamo je Peter Pettigrew ubio Cedrica i oživio lorda Voldemorta. Nakon neuspjela pokušaja Voldemorta da ubije Harryja, on uspijeva doći do Cedricova tijela, čarolijom prizvati pokal i pobjeći. Film je bio interesantan, ali i tužan zato što je Harryjev prijatelj Cedric umro.

Na početku filma Harry Potter i Red feniksa Harry se svađa s bratićem Dudleyem, kad ih odjednom napadaju Dementori i Dudley biva ozlijeđen. Harry dobiva pismo u kojem je navedeno da je izbačen iz Hogwartsa zato što je rabio magiju izvan škole. Nakon saslušanja Harry je oslobođen krivnje. Vraća se u Hogwarts. Ron postaje vratar gryffindorske metlobojske ekipe. Harry je cijele godine imao čudne vizije zbog Voldemorta. Severus Snape uči Harryja kako zatvoriti um i osloboditi se tih vizija. Dumbledore otkriva Harryju značenje izgubljenog proročanstva – u jednom će trenutku Harry morati ubiti Voldemorta ili će Voldemort ubiti njega. Ovo je meni jedan od najboljih dijelova serijala zato što se Dumbledor sukobio s Voldemortom.

Harry Potter i princ miješane krvi  prikazuje šestu godinu školovanja u Hogwartsu. Harry pronalazi Knjigu napitaka koja je pripadala princu miješane krvi. Harry i njegovi prijatelji moraju se suočiti s novim izazovima i opasnostima zbog lorda Voldemorta. Ovaj film je iznenađujuć zato što je Snape ubio Dumbledora te je Harryju otkrio da je on princ miješane krvi.

Posljednji nastavak knjige Harry Potter i darovi smrti prikazan je u dva filma. U prvome dijelu Ron i Hermione kreću u misiju uništenja horkruksa, tajne Voldemortove besmrtnosti. Harry shvaća da mu je prošlost odredila budućnost. Sve je bliže zadatku za  koji se priprema otkad je došao u Hogwarts, a to je konačna bitka s Voldemortom.  Ovaj mi se film svidio zato što je to početak i kraj Harryjeve misije.

Maraton o Harryju Potteru završio je u četvrtak 9. siječnja zadnjim filmom, Harry Potter i darovi smrti, 2. dio, u kojem se Harry obračunava sa svojim najvećim neprijateljem, lordom Voldemortom. Naravno, Harry pobjeđuje i to je bilo rasplet koji smo svi željno iščekivali.

Tekst: Leon Cerovec, 6. c

 

Povezani članci
KAKO SE ORGANIZIRATI
6 savjeta za bolje učenje na daljinu

Učenici naše škole već tjednima pohađaju online nastavu zbog pojave koronavirusa u cijeloj zemlji. Učenici su podijeljeni, nekima je odličan Read more

DAN SMIJEHA
Smijeh čini da se osjećamo bolje

Svjetski dan smijeha osmišljen je kako bi se se potaklo ljude da se što više smiju i tako se osjećaju Read more