FILMSKI MARATON
Ljubitelji Harryja Pottera došli na svoje

napisao Izvor Osmodec Urednik

Ljubitelji Harryja Pottera došli na svoje

I ove je godine HRT2 pripremio bogat program tijekom zimskih praznika, u kojem je prikazano osam filmova o najpopularnijem čarobnjaku na svijetu, Harryju Potteru

Knjige o Harryju Potteru napisala je spisateljica J. K. Rowling, a filmove su režirali Chris Columbus, Alfonso Cuarón, Mike Newell i David Yates. HRT2 je maraton započeo BBC-jevim dokumentarnim filmom Harry Potter: Povijest čarobnjaštva. Nakon toga je 2. siječnja prikazan prvi dio maratona pod nazivom Harry Potter i kamen mudraca. Harry na svoj 11. rođendan saznaje da je sin dvaju moćnih čarobnjaka koje je ubio lord Voldemort. Harry je pozvan u Hogwarts, školu magije, gdje upoznaje prijatelje Rona i Hermione.

Zatim su se prikazivali sljedeći filmovi: Harry Potter i odaja tajni (3. siječnja), Harry Potter i zatočenik Azkabana (4. siječnja), Harry Potter i plameni pehar (5. siječnja), Harry Potter i Red feniksa (6. siječnja), Harry Potter i princ miješane krvi (7. siječnja) te Harry Potter i darovi smrti, 1. dio (8. siječnja).

Harry Potter i odaja tajni nastavak je Harryja Pottera i kamena mudraca. Film počinje kad Harry provodi ljetne praznike kod Dursleyjevih, gdje susreće vilenjaka Dobbyja. Ron i Harry odlaze u Hogwarts. Dolaskom u školu, Harry se opet susreće s različitim neprilikama. Harry saznaje da je odaja tajni ponovno otvorena i svi misle da ju je Harry otvorio, ali samo Harry zna da je to mogao samo jedan od članova Slytherina. Film je bio poučan, zanimljiv, bajkovit i mislim da je u njega uloženo puno truda. Jedino bih volio da u njemu postoji borba između Toma Riddlea i Harryja.

U filmu Harry Potter i zatočenik Azkabana  Harry uči noću kako ga ujak Vernon ne bi uhvatio. U posjet im dolazi sestra ujaka Vernona sa svojim psom. Nakon sukoba s tetom Harry odlučuje pobjeći. Autobusom odlazi u London gdje ga u Šupljem kotliću čeka ministar magije Cornelius Fudge. S prijateljima pokušava uhvatiti pravoga ubojicu. Film mi i nije baš bio zanimljiv zato što je bilo dosta putovanja kroz vrijeme.

Četvrti je nastavak Harry Potter i plameni pehar. Voldemortova zmija Nagini ide u kuću Riddleovih. VoOldemort je ubio Brycea kletvom Avada kedavra. Harryja zapeče ožiljak i on se probudi. Nakon toga kreću na svjetsko prvenstvo u metloboju. Profesor Dumbledore iznenadio je učenike viješću da će Hogwarts biti domaćin tromagijskoga turnira. Za prvake Hogwartsa odabrani su Cedric Diggory, Harry Potter i još dvoje prvaka. U trećem zadatku Cedric i Harry zajedno su dotakli tromagijski pokal koji ih je teleportirao na groblje. Tamo je Peter Pettigrew ubio Cedrica i oživio lorda Voldemorta. Nakon neuspjela pokušaja Voldemorta da ubije Harryja, on uspijeva doći do Cedricova tijela, čarolijom prizvati pokal i pobjeći. Film je bio interesantan, ali i tužan zato što je Harryjev prijatelj Cedric umro.

Na početku filma Harry Potter i Red feniksa Harry se svađa s bratićem Dudleyem, kad ih odjednom napadaju Dementori i Dudley biva ozlijeđen. Harry dobiva pismo u kojem je navedeno da je izbačen iz Hogwartsa zato što je rabio magiju izvan škole. Nakon saslušanja Harry je oslobođen krivnje. Vraća se u Hogwarts. Ron postaje vratar gryffindorske metlobojske ekipe. Harry je cijele godine imao čudne vizije zbog Voldemorta. Severus Snape uči Harryja kako zatvoriti um i osloboditi se tih vizija. Dumbledore otkriva Harryju značenje izgubljenog proročanstva – u jednom će trenutku Harry morati ubiti Voldemorta ili će Voldemort ubiti njega. Ovo je meni jedan od najboljih dijelova serijala zato što se Dumbledor sukobio s Voldemortom.

Harry Potter i princ miješane krvi  prikazuje šestu godinu školovanja u Hogwartsu. Harry pronalazi Knjigu napitaka koja je pripadala princu miješane krvi. Harry i njegovi prijatelji moraju se suočiti s novim izazovima i opasnostima zbog lorda Voldemorta. Ovaj film je iznenađujuć zato što je Snape ubio Dumbledora te je Harryju otkrio da je on princ miješane krvi.

Posljednji nastavak knjige Harry Potter i darovi smrti prikazan je u dva filma. U prvome dijelu Ron i Hermione kreću u misiju uništenja horkruksa, tajne Voldemortove besmrtnosti. Harry shvaća da mu je prošlost odredila budućnost. Sve je bliže zadatku za  koji se priprema otkad je došao u Hogwarts, a to je konačna bitka s Voldemortom.  Ovaj mi se film svidio zato što je to početak i kraj Harryjeve misije.

Maraton o Harryju Potteru završio je u četvrtak 9. siječnja zadnjim filmom, Harry Potter i darovi smrti, 2. dio, u kojem se Harry obračunava sa svojim najvećim neprijateljem, lordom Voldemortom. Naravno, Harry pobjeđuje i to je bilo rasplet koji smo svi željno iščekivali.

Tekst: Leon Cerovec, 6. c

 

Povezani članci