KAKO SE ORGANIZIRATI
6 savjeta za bolje učenje na daljinu

napisao Izvor Osmodec Urednik

6 savjeta za bolje učenje na daljinu

Učenici naše škole već tjednima pohađaju online nastavu zbog pojave koronavirusa u cijeloj zemlji. Učenici su podijeljeni, nekima je odličan ovakav način učenja, a nekima je ipak draža stara škola. Slijedi nekoliko savjeta kako učiti u online školi, kako se organizirati i olakšati sami sebi život, bez nervoze i zaostatka.

1. Napravite tjedni raspored

Najvažnije je da napravite tjedni raspored u kojem ćete za svaki dan u tjednu upisati svoje svakodnevne aktivnosti kao što su predmeti koje taj dan imate po rasporedu, sportski trening, glazbenu školu i slično. Upišite i vrijeme kada ćete pisati domaću zadaću, učiti i ponavljati gradivo. Upišite i svoje slobodno vrijeme kada ćete se odmarati, igrati, gledati TV, družiti se s prijateljima ili pomagati roditeljima. Isto tako možete napraviti i mjesečni plan, gdje ćete si na kalendaru označiti važne datume, kada imate ispit, do kada morate predati lektiru, rođendane ili neke druge bitne stvari. To će vam biti podsjetnik i na taj način vam ništa neće promaknuti, uvijek ćete biti spremni.

2. Važno je mjesto za učenje

Najvažnije od svega jest imati svoje mjesto za učenje. To mjesto mora biti gdje nema buke i gdje vas nitko neće ometati, tako ćete se moći koncentrirati samo na učenje.

3. Uzmite stanku

Kod učenja uvijek uzimajte stanke, npr. sat vremena učite, zatim uzmite 15 minuta stanke. Na taj način će vam biti lakše učiti zato što ćete biti odmorni.

4. Učite sa prijateljima, bratom ili sestrom

Kada želite provjeriti svoje znanje, zamolite nekog da vas ispita, člana obitelji ili prijatelja (naravno, online!). Na taj ćete način saznati kako napredujete.

5. Važno je imati cilj

Kako bi bili što uspješniji u učenju, morate si zadati cilj. Razmislite želite li učiti tek toliko da ne ispadne kako baš ništa ne znate ili želite učiti kako biste postigli što bolje rezultate. Postizanje vlastitih ciljeva jest motivacija za daljnji uspjeh.

6. Svakodnevno ponavljajte gradivo

Svaki dan prođite lekcije od toga dana, ali i one lekcije od dana prije, na taj ćete način utvrditi gradivo koje neće nestati iz glave za tjedan-dva. Kod učenja se također mogu raditi i bilješke, mogu se zapisivati bitne činjenice i primjeri, nekome će tako biti lakše naučiti. Što se tiče pisanja zadaća, važno je rješavati zadaće svakodnevno, ako nam je zadaća zadana za taj dan, potrudite se riješiti je taj isti dan. Tako se zadaće neće nagomilati i sve ćete bez problema rješavati.

 

Možda sve to izgleda malo komplicirano, ali kada se jednom priviknete na takav način rješavati svoje školske obaveze, kada ulovite ritam, neće biti zaboravljenih zadaća i zatrpanosti, već ćete rješavati sve na vrijeme i s voljom. A zahvaljujući tome, ostat će vam i dosta slobodnog vremena za druženje sa obitelji i prijateljima, a vi ćete biti zadovoljni svojim rezultatima.

Tekst: Leon Cerovec, 6. r.
Fotografije: Dunja Rebić, Mirjam Balen, Ana Širjan, 6. r.

Povezani članci