HANAMI
Stvarali nadahnuti cvijetom trešnje

napisao Izvor Osmodec Urednik

Stvarali nadahnuti cvijetom trešnje 

Likovnjaci i literati naše škole pod vodstvom svojih učiteljica Senke Pleše i Danijele Zagorec posjetili su 4. travnja Područnu školu u Vojkovačkom Osijeku kako bi stvarali pod drvetom rascvjetale trešnje. Običaj promatranja i uživanja u cvijetu trešnje naziva se u Japanu hanami

Priroda kao nepresušan izvor nadahnuća

Uz ugodan doček učenika i učitelja PŠ Vojakovački Osijek, likovnjacima i literatima bilo se lako opustiti i krenuti na posao. Predivan pogled na zeleni krajolik Vojakovačkog Osijeka i procvjetanu trešnju kojoj je vjetar dio cvjetova raspršio po travi kao pahulje snijega, učenicima je dao još veću motivaciju za slikanje i pisanje. Likovnjaci su slikali trešnju i krajolik, a literati slušajući zvuke ptica pisali pjesme.

Umjetnicima je smetao vjetar pa su se ubrzo preselili u školu i tamo nastavili stvarati.

Dok su likovnjaci slikali, a literati pisali, popričali smo s učiteljem Tihomirom Plešom. Doznali smo da se škola gradila od 1935. do 1939.

– Uz školu se nalazi stan u kojem je prije živio učitelj i učiteljica, no sad se više ne upotrebljava. Pokraj škole je i voćnjak s 88 voćaka koje su posadili bivši učenici i njihovi roditelji. Prvih godina radilo je dvoje učitelja i bilo je preko stotinu učenika, posljednjih godina broj se smanjio na 5-10 učenika. – ispričao je učitelj Tihomir.

Učenici PŠ Vojakovački Osijek.

Druženje je završeno izložbom likovnih radova uz koju su literati pročitali stihove koje su napisali.

 

Literati čitaju svoje radove

Tekst: Monika Valec, 8. r.
Fotografija: Lorena Hrković, 8. r.;
Martina Valec-Rebić, prof.

Povezani članci