KOMENTAR
Nastava u doba korone

napisao Izvor Osmodec Urednik

Nastava u doba korone

Ova školska godina započela je drugačije, stavljajući nam na put mnogobrojne izazove i mjere kojih se nije uvijek lako pridržavati. Cijelo vrijeme od ulaska u školu smo u učionicama, a maske koje smo dužni cijelo vrijeme nositi na licu dodatno nas štite od širenja zaraze

neobično prazni hodnici

Ova 2020. godina po mnogočemu se razlikuje od prethodnih. Ispred škole dvorište je podijeljeno na mjesta gdje stoje učenici pojedinih razrednih odjeljenja, pri dolasku odlazimo do mjesta namijenjenog za naš razred sve dok ne budemo pozvani od dežurnoga učitelja. U školu ulazimo u dva termina, jedan je za one koji stignu ranije pa ih učitelji uvedu u školu da ne čekaju na hladnome, a drugi je pet minuta prije nastave. Kada budemo pozvani od učitelja, stavljamo maske na lice i ulazimo u školu 

Učenici odlaze u razred koji im je dodijeljen na početku godine i u njemu ostaju do kraja nastave, a na ulazu svi su dužni dezinficirati ruke. Razredi su prije toga očišćeni i klupe dezinficirane. Svaki učenik ima vlastitu klupu, a klupe su posložene tako da su učenici na razmaku od barem jednoga metra.  

Nastava je organizirana u dvosatima kako bi se u svakome razredu izmijenilo što manje učitelja u jednome danu. Na taj bi način u slučaju zaraze manje osoba moralo u izolaciju. Učitelji na ulasku u učionicu također dezinficiraju ruke, a tijekom nastave se što manje kreću među djecom kako bi se, koliko je to moguće, izbjegao kontakt.  

Svaki sat traje po 40 minuta, a nakon trećega sata učitelj u učionicu donosi hranu iz kuhinje, koja je ove godine samo suha, nema kuhane hrane jer nema uvjeta za njezinu konzumaciju u učionicamaJedini trenutak kada učenici nisu u svojemu razredu jest odlazak na  zahod na koji se ide samo pod nastavom kako učenici ne bi dolazili u kontakt s učenicima iz drugih razreda.  

Na kraju nastave dežurni učitelj kuca na svaka vrata učionica kako bi dao do znanja učiteljima da je pet minuta do kraja nastave, tada se spremimo te se svaki razred posebno pušta iz škole i šalje kući.  

Iako nam je ova pandemija dala dodatnoga posla te nas ograničila na kretanju isključivo unutar razreda, trudimo se što više poštovati mjere kako bi zaraza konačno završila. Moramo imati na umu da mjere koje donosi država i škola nisu ovdje da bi nas ograničile, već kako bi našim odgovornim ponašanjem doprinijeli prestanku širenja koronavirusa.  

Glagoljaši iz 7. c poručuju: Ostanite negativni!

Tekst: Mirjam Balen, 7. r.
Fotografije: Dunja Rebić, 7. r.; MVR

 

 

Povezani članci