MATIJA CRNKOVIĆ, BICIKLIST
Matijin biciklistički san

napisao izadmin5

Matijin biciklistički san

Matija Crnković (7. e) već dvije godine vozi BMX. Počeo je tako što je probao voziti prijateljev bicikl, a kada je shvatio da ga to zanima, počeo se ozbiljnije baviti biciklizmom

Matijin bicikl prilagođen je za izvođenje različitih trikova

Matijin bicikl prilagođen je za izvođenje različitih trikova

– Vlastiti BMX vozim od rujna 2012. , a do tada su mi prijatelji posuđivali svoje bicikle. Svidio mi se BMX biciklizam jer je dinamičan, a ja volim adrenalin – započeo je priču Matija.
Svi dobro poznajemo biciklizam većinom kao rekreacijski sport, pogotovo u ljetnim mjesecima kada je odlazak u prirodu češći. No, ovo nije takav biciklizam i ne rabi obične bicikle, već one prilagođene za izvođenje različitih trikova.
–BMX bicikli su drugačiji po tome što su lakši, čvršći i nemaju brzine. Osim dobrog bicikla nikakva posebna oprema nije potrebna, jedino što pri opasnijim trikovima rabimo kacige radi potpune sigurnosti.

Vožnja po zidu Matiji nije problem

Vožnja po zidu Matiji nije problem

Opasan sport

– Iako uživam u ovome hobiju, on je dosta opasan jer mogu zadobiti ozlijede nogu ako, na primjer, promašim pedalu pri nekom triku. Naravno, mogu se ozlijediti i drugi dijelovi tijela. Pri učenju novih trikova padovi nisu rijetkost – otkrio je Matija.
Srećom, Matija nikakvu veću nesreću nije imao.
– Dosad mi se još nije dogodila veća ozljeda, šivao sam koljeno i nekoliko puta razrezao nogu na pedale, ali vozačima se događaju i puno veće ozljede.

Pri izvođenju nekog težeg trika nisu rijetke ni ozljede

Pri izvođenju nekog težeg trika nisu rijetke ni ozljede

Sport s više disciplina

Zanima vas o kakvome se zapravo sportu radi? Matija je dobro upućen u njegove tajne.
– Ovaj sport ima nekoliko disciplina, a moje su najdraže street (vožnja po ulicama), park (vožnja u skateparku), dirt (vožnja po stazama napravljenim od zemlje), freeride (disciplina koja se vozi u šumi i u kojoj se skače na velikim skakaonicama) i downhill (disciplina u kojoj se spušta niz planinu, pobjednik utrke je onaj vozač koji ima najbolje vrijeme) – objasnio je Matija razlike među pojedinim disciplinama ekstremnog biciklizma.
S obzirom da u Križevcima nema skateparka, dječaci često odlaze u poznati skatepark Šupica u Zagrebu ili se kod kuće snalaze s ostalim disciplinama.
– Sami izrađujemo skakaonice, ali nemamo dovoljno dobre uvjete za izradu kvalitetne staze. Njih radimo na zemljištu jednog prijatelja, ali i od grada smo dobili prostor na kojem ćemo napraviti gradski dirt – pohvalio se Matija.

U BMX biciklizmu ima više disciplina

U BMX biciklizmu ima više disciplina

Freeride – najčešći početak

Ovaj je sport došao iz Kalifornije i ubrzo je po cijelome svijetu stekao poklonike. Vozači često najprije voze freeride.
Freeride je disciplina koja se vozi u šumi, a jedna vožnja tom stazom može trajati od jedne pa do deset minuta. To je jedna od najdinamičnijih disciplina jer su skakaonice visoke, ponekad više od četiri metra. Kada se radi neki trik, neke skakaonice vozače bacaju do deset metara u daljinu. Za freeride je potreban bicikl s dvije suspenzije, mehanizma koji prigušuju udare. Bicikl mora imati dvije kočnice i do devet brzina. Bicikl može imati i više brzina, ali dovoljno ih je devet da bi se trik pravilno izveo – objašnjava Matija.

Matija na skakaonici

Matija na skakaonici

Povezivanje s drugima sličnih interesa

– Otkad sam se počeo baviti vožnjom BMX-a, upoznao sam mnogo prijatelja koji imaju interese slične mojima. Međusobno si posuđujemo bicikle, sve dok novi vozač ne odluči kupiti svoj.
Upoznao sam i neke od najboljih vozača BMX-a u Hrvatskoj. Pratim i neke od najboljih vozača u svijetu, kao što su Chad Kerley, Stevie Churchill, Brett Banasiewicz, koji nažalost ne može voziti jer je pao s bicikla i bio je u komi dva mjeseca, ali nadam se da će se vratiti na bicikl, zatim Kyle Baldock, Harry Main, Mark Webb i mnogi drugi – pohvalio se svojim znanjem Matija.

Da bi u biciklizmu, kao i u bilo čemu drugome, bili uspješni, potrebno je uložiti mnogo vremena i truda u savladavanje svih tehnika, tako Matija ne propušta ni jednu priliku za vježbu.
– Gotovo svaki dan provodim na biciklu. Jedino ako pada kiša ili je mokro, ne mogu se voziti. Zimi često s prijateljima odlazim u Warehouse Šupica, to je indoor skatepark, što znači da je u dvorani pa bicikle možemo voziti i kada je vani loše vrijeme – objasnio je.

– Cilj mi je postati dobar vozač i imati sponzore. Želio bih da mi se jednog dana ostvari san i da idem u Woodward, po meni najbolji skatepark na svijetu, a volio bih sudjelovati u Simple sessionu, najvećem BMX natjecanju na svijetu – otkrio nam je Matija što planira u budućnosti.

Tekst: Matea Koren, 7. e
Fotografije: iz Matijinog albuma

 

Povezani članci