Top
Školska godina 2013./2014.Svijet oko nas

MIKE BENCARIĆ, TAEKWANDOIST I BUBNJAR
Fokuseri ili sejkeri?

Fokuseri ili sejkeri?

Mike Bencarić (6. a) u slobodno se vrijeme već sedam godina bavi taekwondoom, a zanima ga i glazba – u glazbenoj školi uči svirati bubnjeve

Mikea zanima i udaranje po fokuserima i zveckanje sejkerima.

Mikea zanima i udaranje po fokuserima i zveckanje sejkerima.

Taekwondo je korejska borilačka vještina koja je nastala u 20. stoljeću spajanjem različitih vještina. Danas se smatra jednom od najpopularnijih borilačkih vještina. Broj taekwondoista u svijetu se procjenjuje na više od 100 milijuna – a među njima je i naš Mike Bencarić, učenik 6. a razreda.

Mike trenira za Taekwondo klub Radnik već sedam godina.
– Treninzi su tri puta tjedno po sat vremena. Na njima se obično na početku razgibavamo, a poslije udaramo po fokuserima. To su gumene sprave s ručkom na kojima vježbamo u paru, jedan drži, a drugi udara u fokuser i obrnuto – objasnio je Mike kako izgledaju treninzi.

Također se pohvalio da je osvojio četiri pojasa: bijeli, žuti, zeleni i plavi te da se trenutno priprema za osvajanje crnog pojasa.
– Pojasevi su dokaz da je taekwondoist svladao neku tehniku, vještinu. Svaka boja označuje drugačiji stupanj znanja. Crni pojas je zadnji i najviši pojas u taekwondou. Borbe će biti sve teže, morat ću znati pet tehnika samoobrane: osnove (kibon), forme (poomsae), samoobranu (hosinsul), lomljenje (kyopka) i borbu (kyorugi). Moći ću trenirati druge mlađe taekwondoiste, ali nažalost tek kada postanem punoljetan – ispričao je Mike.

Kada se bliže natjecanja, Mike se posebno priprema za njih pa dobri rezultati ne izostaju.
– Bio sam na mnogim natjecanjima i osvojio četiri brončane medalje – pohvalio se Mike.

Mike je do sad osvojio četiri brončane medalje.

Mike je do sad osvojio četiri brončane medalje.

Mikeova nježnija strana

Mikea osim taekwandoa zanima i glazba. Pohađa glazbenu školu i uči svirati bubnjeve.
– Bubnjeve sviram dvije godine. Probe imam samo jednom tjedno, a učim svirati bubnjeve, klavijature i zvečke zvane sejkeri – rekao je Mike.

Zanimalo nas je kako njegovi ukućani podnose buku bubnjeva.
– Na sreću moji roditelji ne moraju često podnositi buku jer mi je profesor pokazao zanimljivu metodu vježbanja . Palicama udaram po jastuku i tako ne bučim, a ipak uspijem navježbati. Moram priznati da mi je naporno i razmišljam o ispisivanju iz glazbene škole kako bih imao više vremena za sebe, taekwando i školu – zaključio je Mike.

Mike razmišlja o odustajanju od glazbene škole jer mu je teško uskladiti sve obveze.

Mike razmišlja o odustajanju od glazbene škole jer mu je teško uskladiti sve obveze.

Tekst: Lucija Picig, 6. a
Fotografije: iz Mikeovog albuma

 

Povezani članci
ŠKOLOVANJE U ENGLESKOJ
Josipovo ostvarenje snova

Gledate li rado filmove u kojima možete vidjeti svakodnevno školovanje djece u stranim zemljama? Sjećate li se osobnih školskih ormarića, Read more

MATIJA CRNKOVIĆ, BICIKLIST
Matijin biciklistički san

Matija Crnković (7. e) već dvije godine vozi BMX. Počeo je tako što je probao voziti prijateljev bicikl, a kada Read more