NADA KOS, NOVA TAJNICA U NAŠOJ ŠKOLI
„U ovoj je školi sve dobro organizirano”

napisao Izvor Osmodec Urednik

„U ovoj je školi sve dobro organizirano”

S odlaskom Ljiljane Ivančan u mirovinu, na njezino je mjesto stigla nova tajnica, Nada Kos. Gospođa Kos živi u okolici Križevaca, a tajnički su joj poslovi otprije poznati. U razgovoru s njome saznali smo ponešto o njezinu poslovnome i privatnom životu, a otkrila nam je i svoje prve dojmove o našoj školi

Nova tajnica Nada Kos

Odakle dolazite?

Živim u okolici Križevaca, na području Općine Gornja Rijeka. Moje je mjesto udaljeno dvadesetak minuta od Križevaca, nije mi daleko.

Što ste radili prije dolaska u našu školu?

Najprije sam bila tajnica OŠ Sidonije Rubido Erdödy u Gornjoj Rijeci, tamo sam mijenjala kolegicu koja je bila na porodiljnom. Kako sam htjela stalno zaposlenje, našla sam posao u Zagrebu u jednoj privatnoj osnovnoj školi. Nakon što sam dobila dijete, putovanje u Zagreb mi je postalo jako naporno. Putovala sam skoro dva sata u jednom smjeru. Zatim sam bila tajnica u Dječjem vrtiću „Mali Petar” u Svetom Petru Orehovcu. Posao tajnice u vrtiću malo je drugačiji nego posao tajnice u školi. Međutim, bilo mi je dobro raditi tamo. I onda sam sasvim sam slučajno vidjela oglas za tajnicu u ovoj školi pa sam se odlučila prijaviti.

Kako ste se odlučili za posao tajnice?

Tijekom studija bila sam na praksi i u odvjetničkom uredu, u javnim službama i drugim institucijama. Kad sam dobila posao tajnice, uvidjela sam da mi odgovara. Nije preteško, a poslovi su doista raznovrsni.

Što sve spada u tajničke poslove?

Tajnik radi s dokumentima, vodi pravne poslove, mora poznavati i pratiti zakone škole i druge akte, također priprema ugovore o radu, nacrte dokumenata, sudjeluje u natječajnim postupcima, prima i klasificira svu dokumentaciju, surađuje sa školskim tijelima. Tajnik priprema i dokumentaciju za školske odbore, vodi zapisnike za sjednice, vodi različite evidencije, statistička izvješća… Tu je i rad sa strankama, naprimjer kad netko dođe i traži prijepis svjedodžbe ili nešto slično.

Zvuči prilično zahtjevno. Koje su negativne strane toga posla?

Često se mora prekidati započeti posao, naprimjer, nešto radite i zazvoni telefon. Morate sve pustiti i javiti se, neće on zvoniti cijeli dan.

Koja su vam očekivanja?

Moja su se očekivanja ispunila, upoznata sam sa svim poslovima. Pristupila sam poslu ozbiljno i odgovorno. Još upoznajem kolege, trudim se zapamtiti sve djelatnike, neki su mi već otprije poznati. U ovoj je školi sve dobro organizirano, radim isključivo tajničke poslove. U prijašnjim manjim školama nisam se toliko stigla baviti pravom jer u njima tajnik obavlja i administrativne poslove.

Kako vam se čini kolektiv?

Zasad mi se čini odličnim. Ravnatelj je uvijek spreman pomoći. Upoznala sam i neke kolege, još nisam stigla sve.

Čime se bavite, što volite raditi u slobodno vrijeme?

Imam sina Jakova, uskoro će dvije godine, čuva ga baka dok sam ja na poslu. Tako da svoje slobodno vrijeme posvećujem njemu. Prije sam voljela izaći s prijateljicama na ples ili u kazalište, ali sad nemam više toliko vremena za to. Jako sam voljela ples za vrijeme studiranja, išla sam na plesni tečaj. Voljela sam i raditi kolače.

Čega se rado sjećate iz svojih školskih dana?

U 7. razredu bila sam državna prvakinja na natjecanju iz povijesti. To mi je ostalo u lijepoj uspomeni. Imam još i dvije sestre koje rade u školi. Đurđica je profesorica povijesti i također je jednom bila prva na državnom natjecanju. Marina je učiteljica razredne nastave.

Nada Kos kao državna prvakinja iz povijesti u 7. razredu, uz sestru Đurđicu.

Na kraju, želimo vam da se brzo uhodate i priviknete na našu školu!

 

Tekst: Janja Karlovčec, 6. d
Fotografije: iz albuma Nade Kos; MVR

Povezani članci