ODGOJ ZA HUMANOST
Naša škola partner u projektu „Mali humanitarko”

napisao Izvor Osmodec Urednik

Naša škola partner u projektu „Mali humanitarko”

Učenici naše škole od sljedeće će školske godine biti uključeni u aktivnosti projekta „Mali humanitarko” u kojemu će se odgajati za humanost, volontiranje, recikliranje i održivi razvoj

Naša je škola postala partner u dvogodišnjem projektu „Mali humanitarko” Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije. Učiteljice koje će koordinirati projekt u našoj školi su Vedrana Rađa i Suzana Balić.

U projektu su uz našu školu partneri još Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, Gradsko društvo Crvenog križa Križevci, Gradsko društvo Crvenog križa Đurđevac, Osnovna škola Koprivnički Ivanec i Osnovna škola Molve. Cilj je projekta osnaživanje partnerstva društava Crvenog križa sa školama, lokalnom i regionalnom zajednicom u podizanju svijesti o održivom razvoju.

Za vrijeme proljetnog odmora učenika, od 24. do 26. travnja, učiteljica Vedrana Rađa bila je na edukaciji  u Rovinju vezanoj uz projekt. Sudionici su trebali osmisliti sat odgoja za humanost u kojemu će se učenici odgajati i educirati o važnosti humanitarnog pomaganja i volontiranja.

Tijekom sljedeće školske godine Antonija Habajec iz Gradskog društva CK Koprivnica obilazit će partnerske škole i na temelju osmišljenih aktivnosti i materijala učenike petih razreda, ukupno više od 50 razrednih odjeljenja, učiti o humanitarnom pomaganju i volonterstvu.

U partnerskim školama osnovat će se skupine od po pet učenika za koje će se organizirati edukacije o povijesti, djelatnostima i aktivnostima Crvenog križa te o aktualnim temama kao što su opasnost na mrežnim stranicama, trgovanje ljudima, diskriminacija drugih i drugačijih. Organizirat će se i posjet Edukacijskom centru Crvenog križa u Zagrebu. Svaka će školi dobiti po jedno prijenosno računalo i fotoaparat kako bi mogli voditi evidenciju i dokumentirati sve provedene aktivnosti. U sklopu projekta nabavit će se i službeno vozilo.

Nakon što se oforme učeničke skupine u školama, organizirat će se škola „Malog humanitarka” na Pagu u trajanju od pet dana, gdje će 15 učenika iz tri partnerske osnovne škole, njihovi mentori, tri zaposlenika iz gradskih društava Crvenoga križa, voditelj projekta i koordinator proći edukaciju o Crvenom križu kao svjetskoj humanitarnoj organizaciji, doznati više o pravima djece, važnosti dobrovoljnog rada, mogućnosti ekoloških humanitarnih akcija te o održivom razvoju.

Članovi učeničkih skupina „Malog humanitarka” u svakom polugodištu organizirat će po jednu humanitarnu akciju na kojima će se prikupljati prehrambene namirnice i higijenske potrepštine, a jedna od akcija bit će ekološki usmjerena, u njoj će se prikupljati rabljena odjeća, što će doprinijeti i održivom razvoju. Nakon toga članovi „Malog humanitarka” uključit će se u neku od aktivnosti gradskih društava Crvenog križa, kao što su pomoć pri podjeli paketa u socijalnim samoposlugama, pomoć pri podjeli rabljene odjeće i sl.

Krajnji cilj školskih aktivnosti je odgajanje i uključivanje učenika u humanitarno djelovanje i volontiranje od malih nogu kako bi i kasnije kroz život bili osviješteni za socijalne probleme u društvu.

 

Tekst: Lukas Valjak, 6. r.
Fotografije: Vedrana Rađa, prof.

Povezani članci