Top
Predstavljamo

LANA HEGEDIĆ, DRŽAVNA VICEPRVAKINJA U MENTALNOJ ARITMETICI
Riješila 50 zadataka u pet minuta

Riješila 50 zadataka u pet minuta

Jeste li kad čuli za mentalnu aritmetiku? Ne znate što je to? Nismo ni mi znali dok naša učenica Lana Hegedić nije poslala državna viceprvakinja u toj disciplini!

Učenica 5. b razreda naše škole Lana Hegedić ostvarila je odlične rezultate na državnom natjecanju ALOHA – mentalne aritmetike osvojivši drugo mjesto u kategoriji „Kids 1” i ukupno drugo mjesto u Hrvatskoj. Natjecanje je održano u Samoboru 18. svibnja, a Lana je postala državna viceprvakinja tako što je izračunala 50 matematičkih zadataka u samo pet minuta! Kako joj je to uspjelo? Odgovor je: ALOHA! ALOHA – mentalna aritmetika omogućuje djeci povećanje koncentracije, poboljšanu vještinu slušanja i pamćenja, bolje zapažanje, veću brzinu i preciznost te jače samopouzdanje.

Trening za mozak

Lana ALOHA program polazi u Školi za strane jezike „Nika”. Trenerica joj je Snježana Lončarić.

– Na program mentalne aritmetike krenula sam sasvim slučajno. Mama je vidjela poziv na letku u knjižnici i odlučila na probni sat odvesti moga malog brata, pa smo sestra i ja išle s njima. Na kraju sam se samo ja odlučila da ću ići na Alohu. Sada već godinu dana polazim program. – otkrila je Lana.

Lana s trenericom Snježanom Lončarić

Lana je najstarija polaznica programa i trenutno savladava drugu kategoriju od osam mogućih. Vježbaju računanje na tri načina: na ruke, uz pomoć sprave po nazivu abakus ili u glavi (mentalno).

– Meni je najlakši način računanje na ruke. Abakus je računaljka s kuglicama pomoću koje se posebnom tehnikom zbraja, oduzima, množi i dijeli. S abakusom računanje dulje traje nego na ruke jer treba više vremena za pomicanje kuglica, a kod rješavanja testova imamo ograničeno vrijeme. Cilj je doći do mentalnoga računanja, tj. računanja u glavi. To je teško jer ako u zadatku ima više brojeva, teško ih je sve zapamtiti. – objašnjava Lana.

Lana je druga u svojoj kategoriji i druga ukupno u Hrvatskoj

Natjecanje

Prvi krug natjecanja u kategoriji „Kids 1” pisao je cijeli Lanin razred u „Niki” koji čini šest polaznika. Testove su poslali u Samobor gdje ih je komisija ispravila i izabrala najbolje u svakoj kategoriji. Lana je u tome krugu bila druga.

Pet najboljih pristupilo je drugome krugu natjecanja u Samoboru.

– Na natjecanju smo pisali test od 70 zadataka, a zatim su ga članovi komisije pred nama ispravljali. Na kraju je bilo proglašenje rezultata i zabavni program na kojem su nastupili klaunovi, imali smo sladoled, oslikavanje lica, tetovaže i balone. Bilo je jako lijepo. – ispričala je.

Dodjela priznanja

– Ovaj me je uspjeh motivirao da nastavim trenirati i sljedeće godine krenem na treću razinu. Saznala sam da prošlogodišnji državni i svjetski prvak Patrik iz Zagreba dnevno rješava oko 2000 zadataka! Ja ih rješavam dvadesetak, a postigla sam velik uspjeh. Dakle, mjesta za napredak još ima! – zaključila je Lana.

Lana s roditeljima i mlađim bratom

Tekst: Leon Cerovec, 5. r.
Fotografije: iz Lanina albuma

Povezani članci
KARLO GRŠIĆ, MLADI MOTOCIKLIST
„Jednog bih dana volio voziti Ducati”

Mnogi naši učenici imaju zanimljive hobije. Otkrili smo izuzetnog dječaka sa zanimljivim hobijem kojeg vam želimo predstaviti. Njegovo je ime Read more

ANA-MARIJA VUKOVIĆ, DJEČJA DOGRADONAČELNICA
U slobodno vrijeme druži se s prijateljima, crta, igra nogomet i čuva nećakinju

Ana-Marija Vuković nedavno je postala prva dječja dogradonačelnica. Odlična je učenica šestog razreda, uspješna i u izvannastavnim aktivnostima. Živi u Read more