PUTUJUĆA GLAGOLJAŠKA IZLOŽBA
Glagoljicom po svijetu

napisao Izvor Osmodec Urednik

Glagoljicom po svijetu

Učenici i učitelji naše škole organizirali su izložbu „Glagoljicom po svijetu” na kojoj su izloženi radovi učenika iz 16 škola

ravnateljica Muzeja Tea Hatadi, ravnatelj Goran Ljaljić, profesorica Martina Valec-Rebić i učenica Zara Kirin na otvorenju izložbe

U Likovnoj galeriji Gradskoga muzeja Križevci u utorak 24. studenoga u 13 sati otvorena je izložba dječjih radova osnovnih i srednjih škola pod nazivom „Glagoljicom po svijetu”. Riječ je o putujućoj izložbi radova učenika iz 16 osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine (Zagreb, Sesvete, Gornje Podotočje, Antunovac, Sirač, Križevci, Karlovac, Josipdol, Fužine, Sv. Filip i Jakov, Split i Mostar).

Izložbu je otvorio ravnatelj naše škole Goran Ljaljić, a sve prisutne je pozdravila ravnateljica Gradskoga muzeja Križevci Tea Hatadi. Voditeljica programa bila je profesorica Martina Valec-Rebić, koja je istaknula važnost glagoljice u pisanoj kulturi Hrvata. Učenica Zara Kirin (7. c) predstavila je u nekoliko rečenica grupu glagoljaša naše škole pod vodstvom profesorice Valec-Rebić. Trenutke otvorenja izložbe uljepšala je učenica Dunja Rebić (7. b) pjevanjem i sviranjem na flauti, pod vodstvom profesorice Sandre Poštić.

Na izložbi su, između ostalih, prikazani i radovi učenika naše škole, nastali na izvannastavnim aktivnostima i redovnim satima hrvatskoga jezika, pod vodstvom učiteljica Ane Andrić, Nine Drakulić, Martine Iveković, Ane Pajnić, Senke Pleše, Danijele Zagorec i Martine Valec-Rebić. Izložba se mogla pogledati do 2. prosinca.

Radovi su u veljači bili predstavljeni na izložbi „Oživljena baština, bogatstvo i ljepota pisama – glagoljice” u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu koje organizira Društvo prijatelja glagoljice iz Zagreba. Dio radova je po zatvaranju izložbe iz Zagreba otputovao u Antunovac, a odatle u Oštarije, Udbinu i Fužine. Nakon predstavljanja u Križevcima izložba nastavlja put u ostala glagoljaška središta.

Tekst: Leon Cerovec, 7. c
Fotografija: Jelena Gudić, Tea Domjanić, Leon Cerovec, Lucija Valjak, 7. r.;
Magdalena Božić, 5. r.; prigorski.hr, radiokrizevci.hr

 

 

Povezani članci