SADNJA STABALA U PŠ VOJAKOVAČKI OSIJEK
Koliko godišnje čovjek udahne kisika – koliko ga jedno stablo stvori?

napisao Izvor Osmodec Urednik

Koliko godišnje čovjek udahne kisika – koliko ga jedno stablo stvori?

U Područnoj školi Vojakovački Osijek posađena su tri nova stabla – lipa, kesten i trešnja – koji će proizvoditi kisik i uljepšavati okoliš. Učenici su naučili koliko svaki čovjek treba posaditi stabala da bi proizvodnja i potrošnja kisika bila u ravnoteži

Učenici čitaju zanimljivosti o šumama uz novoposađenu sadnicu

U prelijepom okolišu Područne škole Vojakovački Osijek u četvrtak 23. studenog posađena su nova stabla: lipa, kesten i trešnja. Cilj ove akcije bio je dodatno obogatiti okoliš škole te pridonijeti borbi protiv klimatskih promjena, a u njoj su surađivale tri institucije – OŠ Ljudevita Modeca Križevci, Ogranak Matice Hrvatske u Križevcima i Hrvatske šume. 

Na početku okupljanja obratila se Renata Husinec, predsjednica Ogranka Matice Hrvatske u Križevcima i ispričala kako je došlo do ideje o sadnji stabala. Ogranak je u listopadu organizirao predavanje na kojem je izrečen podatak da svaki čovjek godišnje udahne onoliko kisika koliko proizvedu dva stabla. Tako je došlo do ideje da svaki ogranak Matice posadi barem jedno stablo. Križevački Ogranak izabrao je Područnu škole Vojakovački Osijek, koja je prošle godine imala jedan od najljepših školskih vrtova Hrvatske.

Marko i Martina Šašek iz Hrvatskih šuma, Renata Husinec iz Ogranka MH u Križevcima i učitelj Tihomir Pleša

Zatim je nekoliko riječi uputio Marko Šašek uime Hrvatskih šuma – Uprave šuma Podružnica Koprivnica, RJ Rasadničarstvo Koprivnica. Istaknuo je kako Hrvatske šume godišnje posade oko 9 milijuna sadnica te zahvalio školi i Ogranku na ovoj lijepoj suradnji kojom se podiže svijest među najmanjima o važnosti šuma za život čovjeka.

Učitelj Tihomir Pleša također je zahvalio na akciji, a pridružio mu se i predsjednik Mjesnog odbora Vojakovačkog Osijeka Miladin Vitanović.

U akciji su također sudjelovali i učenici područne škole. Patrik Bakarić Habdija, Leonardo i Valentino Kokot pripremili su izvedbu u kojoj su okupljene podsjetili na najvažnije činjenice o važnosti šuma te obećali kako će se brinuti o sadnicama.

Tekst: Melani Brežac, 8. r.
Fotografije: Magdalena Božić, 8. r.;
Tihomir Pleša, uč. izvrst. savj.; MVR

 

Povezani članci