SMOTRA DJEČJEG KAJKAVSKOG PJESNIŠTVA
Šimunov kajkavski pogled kroz prozor

napisao Izvor Osmodec Urednik

Šimunov kajkavski pogled kroz prozor

Našem uspješnom literatu Šimunu Ferendišu objavljena je pjesma u zborniku Smotre dječjeg kajkavskog pjesništva „Dragutin Domjanić” u Sv. Ivanu Zelini  

Šimun Ferendiš s mentoricom Danijelom Zagorec

Šimun Ferendiš, učenik šestog razreda naše škole, sudjelovao je na 43. Smotri dječjega kajkavskoga pjesništva „Dragutin Domjanić” u Sv. Ivanu Zelini te je njegova pjesma pod nazivom Črez oblok odabrana za objavljivanje u zborniku.

Na Smotri, koja se održava od 1971. godine, sudjeluju osnovne škole iz svih kajkavskih krajeva. Pristigle pjesme procjenjuje stručni ocjenjivački sud, a najbolje pjesme, njih šezdesetak, objavljuju se u zborniku. Pjesme odabrane za javnu izvedbu interpretiraju sami autori.

– Jako mi je drago što je Šimunov rad ušao u zbornik jer se na taj natječaj češće javljaju djeca iz krajeva gdje se kajkavski govori puno više i gdje je jači po svojim obilježjima. U našemu se kraju kajkavština polako gubi. Stoga je i ova smotra važan način kako se pridonosi ravoju svijesti kod učenika o važnosti očuvanja kajavskoga narječja.  – istaknula je učiteljica Danijela Zagorec, Šimunova mentorica.

 

Tekst: Magdalena Božić, 8. b
Fotografije: MVR

 

Povezani članci