STOTI HLAPIĆEV ROĐENDAN
Izdan prigodni žig i omotnica

napisao izadmin5

Izdan prigodni žig i omotnica

I naša se škola uključila u obilježavanje stote obljetnice izdanja knjige Čudnovate zgode šegrta Hlapića Ivane Brlić-Mažuranić. U križevačkoj pošti 12. listopada predstavljen je prigodni žig i omotnica nastali u suradnji naše škole i OŠ „Grigor Vitez” iz Svetog Ivana Žabna

Program su pripremili učenici 7. a s učiteljicom Martinom Tumpom

Program su pripremili učenici 7. e s učiteljicom Martinom Tumpom

Nakon što smo u ožujku obilježili stoti rođendan književnika Ivana Gorana Kovačića, na sličan način proslavili smo i stotu obljetnicu knjige Čudnovate zgode šegrta Hlapića. U križevačkoj pošti 12. listopada svečano je predstavljen prigodni žig i omotnica koju su priredili Zoran Cvetković i Jerko Barišić, učitelji iz Osnovne škole „Grigor Vitez” Sveti Ivan Žabno, a čije je izdavanje omogućio križevački ogranak Hrvatskog pedagoškog književnog zbora i naša škola.Na svečanosti su se okupili učenici, učitelji i ravnatelji dviju škola, filatelist Zdenko Brezarić i u ime Hrvatske pošte Jadranka Šogorić. Nazočne su pozdravili ravnatelj naše škole Dražen Bokan i knjižničar OŠ „Grigor Vitez” Jerko Barišić, a zatim su učenici 7. a pod vodstvom učiteljice Martine Tumpe održali kratak prigodni program. Pročitali su ulomke iz romana te iznijeli svoja razmišljanja o Hlapićevim zgodama.
Na kraju su učenici otisnuli žig i predali na slanje omotnice s čestitkama za ustanove koje nose ime Ivane Brlić-Mažuranić. Svi su sudionici na poklon dobili omotnice za uspomenu.

Učenici su na omotnicu udarili prigodni žig i poslali čestitke ustanovama koje nose ime Ivane Brlić-Mažuranić

Učenici su na omotnicu udarili prigodni žig i poslali čestitke ustanovama koje nose ime Ivane Brlić-Mažuranić

Ovo je drugi prigodni žig posvećen Hlapićevu 100. rođendanu koji je dizajnirao Zoran Cvetković. Prvi, na kojemu su bile Hlapićeve čizmice, bio je u upotrebi 24. svibnja ove godine u pošti u Žabnu. Na novom žigu nalazi se portret Ivane Brlić-Mažuranić.

Prigodni žig dizajnirao je profesor Zoran Cvetković

Prigodni žig dizajnirao je profesor Zoran Cvetković

Naša je svečanost dijelom manifestacije „Hlapić 2013.” koju organizira Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti u suradnji s brojnim partnerima. Cilj manifestacije jest ukazati na roman Čudnovate zgode šegrta Hlapića kao nedovoljno prepoznati temelj hrvatske kulture, afirmirati vrijednosti šegrta Hlapića koje se nude hrvatskoj djeci te potaknuti na daljnja istraživanja djela i njegovih konteksta. Tijekom godine održane su brojne aktivnosti u raznim kulturnim, obrazovnim te javnim ustanovama na području cijele Republike Hrvatske, a može ih se pratiti na Facebook stranici www.facebook.com/pages/Hlapi%C4%87-2013/257213737740477.

Svi su učenici za uspomenu dobili prigodnu omotnicu

Svi su učenici za uspomenu dobili prigodnu omotnicu

Tekst: Leona Čevisek, 6. d
Fotografije: Martina Valec Rebić, Jerko Barišić

Povezani članci