TESTIRANJE ZA OTKRIVANJE DIJABETESA
Nema novih oboljelih od šećerne bolesti

napisao Izvor Osmodec Urednik

Nema novih oboljelih od šećerne bolesti

U suradnji s Crvenim križem provedeno je testiranje za otkrivanje dijabetesa kojem je pristupilo dvjestotinjak učenika. Nasreću, nisu otkriveni novi oboljeli

Djelatnice Crvenoga križa i medicinska sestra testirali su učenike

Učenici naše škole od 5. do 8. razreda testirali su se na dijabetes. Budući da su dvije učenice oboljele od te bolesti, učiteljica Marjana Fržović pokrenula je tu akciju u suradnji s Crvenim križem. Vađenju krvi pristupilo je dvjestotinjak učenika, a nasreću među njima nije otkriven nijedan novi slučaj šećerne bolesti.

– Moj sin dvije godine boluje od dijabetesa. To je jedan od razloga zašto sam željela obavijestiti djecu i roditelje koliko je bitno da se na vrijeme otkrije ima li dijete dijabetes. Uz provjere šećera u krvi, provjeravao se i udio masnog tkiva u organizmu na osnovi visine i težine. Udio tjelesne mase mjerio se uređajem koji se zove omron. – objasnila je učiteljica Fržović.

Učenici su prije testiranja dobili anketu u kojoj su bila pitanja o broju obroka na dan, o tjelesnom aktivnosti i bavljenju sportom te o količini brze hrane koju konzumiraju.

Dopuštene vrijednosti razine šećera u krvi za djecu su od 4 do 6. Nekoliko je učenika imalo neznatno iznad 6, a dvoje učenika manje od 4, stoga su njihovi roditelji obaviješteni da se jave liječniku. Uzrok sniženog šećera može biti što nisu doručkovali ili su bili fizički jako aktivni. O čemu se zapravo radi, utvrdit će njihov liječnik.

– Za prvi put sam jako zadovoljna. Drago mi je da su sva testirana djeca zdrava. Od ovih rezultata koje smo dobili planiramo napraviti znanstveni rad. – zaključila je učiteljica Fržović.

Tekst: Elena Ćuruvija, 6. d
Fotografije: Crveni križ Križevci

Povezani članci