VEČER HRVATSKO-TALIJANSKIH KULTURNIH VEZA
Velebna proslava 20. obljetnice suradnje s Italijom

napisao Izvor Osmodec Urednik

Velebna proslava 20. obljetnice suradnje s Italijom

Naša je škola prelijepim programom proslavila 20 godina suradnje s talijanskom Udrugom Bimbo chiama bimbo. Brojni učenici i njihovi učitelji izveli su predstavu u kojoj su prikazali kulturne veze Hrvatske i Italije, pripremili međunarodnu dječju likovnu izložbu i predstavili slikovnicu na dvama jezicima

U subotu 24. studenog u Centru Marijapoli održala se priredba povodom proslave 20. obljetnice suradnje naše škole sa Udrugom Bimbo chiama bimbo (Dijete zove dijete). Učenici i učitelji održali su multimedijsku priredbu u kojoj su prikazali kulturne veze Hrvatske i Italije. Poseban je naglasak stavljen na razdoblje renesanse pa su sudionici bili odjeveni u renesansne kostime.

Program su vodili učenici 8. razreda Lea Štragelj i David Lučki. Učenici su utjelovili brojne slavne ličnosti iz hrvatske povijesti koje su imale doticaja s Italijom: Marina Držića (Mario Stjepan Matoić, 7. r.), Cvijetu Zuzorić (Laura Tomašić, 8. r.), Jurja Dalmatinca (Igor Valčević, 8. r.), Fausta Vrančića (David Pukec, 8. r.), Julija Klovića (Dorian Posavec, 8. r.) i Vlahu Bukovca (Matej Miklin, 8. r.). Antuna Nemčića i slugu Marina Držića odigrao je Ian Lončar, 8. r., a dojmljiv prikaz personificirane kuge izveo je Edgar Mjeda, 8. r., uz pomoć glasa profesorice Sandre Poštić.

Edgar Mjeda kao Kuga

Glumačke dijelove prekidale su glazbene i plesne točke. Tako su skladbu La musica di notte otpjevale Dunja Rebić, 5. r. i Klara Knežević, 7. r., učenici 5. r. Dunja Rebić i Gabrijel Božić otpjevali su u duetu pjesme Cvijeta Zuzorić i Odlazak. Dunja Kudeljnjak, 7. r. pjevala je pjesmu Domovini, čije je stihove napisao slavni križevački pjesnik Antun Nemčić. Pjesmu Kud plovi ovaj brod otpjevao je Gabrijel Božić, 5. r., a Anamaria Gudić i Marta Šiler, 6. r. pjevale su završnu pjesmu Santa Lucia.

Dunja Rebić i Klara Knežević

Izvedene su i dvije plesne točke. Učenice 7. r. Dora Bečirović, Lana Katanović, Lara Knežević i Ella Lučki otplesale su ples Divertimento, a narodni ples Tarantellu otplesale su učenice 3. r. Magdalena Božić, Ines Čevisek, Dora Devčić, Magdalena Ištok, Eva Majdak, Pia Sertić i Larisa Šantatić.

Tarantella učenica 3. razreda

Na pozornicu su više puta izlazili i glasnici koji su pročitali zanimljivosti o trgovačkim vezama između Hrvatske i Italije, kugi, Jurju Ballarinu, Juliju Kloviću, Antunu Nemčiću, Zrinki Kunc, Emi Vizjak i Petru Nakiću. Glasnici su bili Lucija Filipović, 7. r., Božica Igrić, 4. r. i Ozana Zagorec, 8. r.

Brojni posjetitelji imali su priliku čuti i stihove Torquata Tassa u izvedbi Marija Stjepana Matoića, 7. r. i pjesmu Blaženi čas i hip Šiška Menčetića u izvedbi Ivana Devčića, 7. r. Stihove iz dvojezične (hrvatsko-talijanske) zbirke Sunčana strana zemlje izvele su profesorice i učiteljice Jelena Kuzijev Topolovčan, Lucija Martinčić, Sandra Poštić, Martina Valec-Rebić i Danijela Zagorec.

Završnu riječ i zahvale održali su ravnatelj Dražen Bokan, saborski zastupnik Banko Hrg te predsjednik Udruge Bimbo chiama Bimbo Ignazio Di Fazio.

Likovna izložbe i predstavljanje slikovnice

Nakon priredbe program je nastavljen u školi. Otvorena je međunarodna izložba učeničkih likovnih radova „Boje moga grada” i predstavljena slikovnica Tragač sreće Viktorije Skrbe. O izložbi i slikovnici govorili su ravnatelj Dražen Bokan, učiteljice Senka Pleše i Danijela Zagorec te autorica slikovnice, Viktorija Skrba.

Na izložbi su se mogli vidjeti radovi učenika naše škole i škole iz Brescie, u kojima su učenici prikazali prizore i detalje svoga grada. Mentorica našim učenicima bila je učiteljica Senka Pleše.

Zatim je predstavljena slikovnica Tragač sreće, koju je napisala i ilustrirala učenica 8. razreda Viktorija Skrba pod mentorstvom profesorice Danijele Zagorec (tekst) i učiteljice Senke Pleše (ilustracije). Slikovnica je nastala za natječaj „Moja prva knjiga”, na kojemu je osvojila treću nagradu. Osim na hrvatskome jeziku slikovnica je otisnuta i na talijanskome jeziku, a za prijevod je zaslužan učitelj Tihomir Pleša. Slikovnicu je grafički za tisak pripremila profesorica Martina Valec-Rebić.

Program je završen zajedničkom večerom.

ZANIMLJIVOSTI

1. Jeste li znali da prvi ugovor o prijateljstvu i slobodnoj trgovačkoj razmjeni između Hrvatske i Italije datira iz 1184. godine, a sklopljen je između Dubrovnika i grada Molfetta. To je otvorilo put za višestoljetnu suradnju.

2. Jeste li znali da je kuga opisana čak i u Homerovoj Ilijadi? Od starovjekovnih epidemija najpoznatija je ona iz 5. st. pr. Kr., poznata pod nazivom „Atenska kuga”. Nastala je tijekom Peloponeskih ratova , a preko Grčke se proširila u Dalmaciju pa u Rim.  U Rimu je izbila i 690. g.  te se vraćala gotovo svakog stoljeća. U Dubrovniku se 1145. opisuje velika epidemija nakon koje je u gradu ostala tek jedna četvrtina stanovništva. Kuga je u Europi bila na vrhuncu u 14. st. te je prouzročila smrt trećine do četvrtine europskog stanovništva.  I dubrovački pjesnik Šiško Menčetić umro je od kuge. Često se širila brodovima natovarenim žitom te štakorima. Zvali su je i „crna smrt”.

3. Jeste li znali da na otoku Murano u Italiji postoji Ballarinov most. Ime je dobio po Jurju Ballarinu, iseljenom Splićaninu koji  se u drugoj polovini 15. st. ubrajao među vodeće i gospodarski najuspješnije muranske staklarske umjetnike. Primljen je u muransko plemstvo, a u nekoliko je navrata obnašao dužnost predstojnika udruge muranskih staklara. Njegovi su potomci u kasnijim stoljećima bili zapaženi sudionici mletačkog političkog života. Tradicija staklarstva obitelji Ballarin održala se na otoku sve do najnovijeg doba.

4. Jeste li znali da je firentinski arhitekt, slikar i pisac Giorgio Vasari godine 1568. u svojim Vitama napisao: „…nikada nije postojao i još mnogo stoljeća neće postojati izvanredniji ni izvrsniji minijaturist ili, rekli bismo, slikar malih stvari nego li što je bio don Julije Klović, jer je on znatno nadmašio sve one koji su se ikad ogledali u toj vrsti slikarstva.  On je Michelangelo minijature!”

5. Na putu za Italiju Nemčić se u Trstu ukrcao na parobrod Barone Stuermer (Barun Jurišnik) koji je plovio za Veneciju. Gledajući s broda more i valove, napisao je pjesmu Domovini u kojoj se osjeća domoljubni zanos.

6. Jeste li znali da je Ema Vizjak, operna pjevačica, sopran i mezzosopran, rođena u Zagrebu 1844. godine,  ostvarila bogatu međunarodnu karijeru u svijetu, a posebice u Italiji gdje je dobila titulu PRIMADONNA ASSOLUTA. Pjevala je gotovo sve Verdijeve uloge, a sam Verdi bio je očaran njenim glasom.

7. Jeste li znali da je još jedna naša operna pjevačica, Zinka Kunc, rođena u Zagrebu 1906. g. ušla u opernu povijest kao jedna od najvećih pjevačica belkanta. Ostvarila je iznimnu inozemnu karijeru, a bila je primadona milanske Scale.

8. Jeste li znali da je Petar Nakić, franjevac, koji je živio na prijelazu 17. u 18. Stoljeće, bio hrvatski graditelj orgulja svjetskog značaja. Osnovao je orguljarsku radionicu u Mletcima, a čak je više od 350 njegovih orgulja postavljeno u Italiji i Hrvatskoj. Najznačajnije sačuvane orgulje nalaze se  u katedrali u Rabu,  u crkvi sv. Frane u Šibeniku, u crkvi sv. Klare u Splitu, a u Italiji u crkvi del Carmine u Lugu (provincija Ravena) te u crkvi sv. Justine u Padovi. Suvremeno orguljarstvo i danas se služi njegovim zvukovnim rješenjima.

Tekst: Leon Cerovec, 5. r.
Fotografije: Mihael Rebić

Povezani članci