ZAVRŠNI IZLET 4. a
Mali maturalac u Orahovici

napisao izadmin5

Mali maturalac u Orahovici

Jeste li znali da se na maturalac ne mora ići samo u 7. razredu? Učenici 4. a razreda s učiteljicom Lucijom Martinčić u lipnju su išli na „mali maturalac” u Orahovicu. Pročitajte što su sve doživjeli i kako su se proveli

Centar za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici

Centar za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici

  Za one koji ne znaju, Orahovica je grad u Virovitičko-podravskoj županiji, u kojemu Gradsko društvo Crvenog križa Osijek organizira školu u prirodi. Kako su učenici odbrali školu u prirodi u Slavoniji, objasnila je učiteljica Lucija Martinčić.– Roditeljima sam predložila školu u prirodi u Crikvenici i u Orahovici. Rekli su da će ih oni voditi na more, a u Slavoniju vjerojatno neće nitko ići pa neka ih ja tamo odvedem. Na roditeljskom sastanku sam pustila promotivni DVD na kojemu su vidjeli sve aktivnosti koje se provode u Orahovici i jako im se svidjelo.Nakon odluke, uslijedile su pripreme. Iako je uobičajeno da učenici na izlete idu autobusom, ovoga su se puta četvrtaši odlučili za vlak.– Na željezničkom kolodvoru u Orahovici dočekali su nas voditeljica odmarališta i učitelj plivanja. Smjestili su nas u šesterokrevetne, novouređene sobe. Učitelji imaju posebne sobe, tako da djeca imaju slobodu, sami su u sobama – objasnila je učiteljica Lucija.Kako je glavni cilj škole u prirodi obuka neplivača i rekreativno plivanje, nakon večere je učitelj plivanja izvršio testiranje i svrstao djecu u tri skupine: plivači, poluplivači i neplivači.

Susret s učenicima iz drugih krajeva

Sljedećeg jutra stigli su i učenici iz ostalih krajeva: učenici iz Požege i Gradišta, te učenici s posebnim potrebama iz Osijeka, Belog Manastira i Pečuha u Mađarskoj.

– Djeca su u smjeni s djecom iz drugih gradova, razvijaju se nova prijateljstva jer se dnevne i večernje aktivnosti zajedno odvijaju. U našoj smjeni su bili i učenici iz škola s posebnim potrebama pa su djeca razvijala toleranciju prema takvoj djeci – rekla je učiteljica Lucija.

Uživanje u bazenima i prirodi

Djeca su dva puta dnevno imala boravak u bazenu s toplom vodom, neplivači su učili plivati uz pomoć dva učitelja plivanja, a plivači su uživali u slobodnom kupanju.

– Nakon početnog testiranja u kojemu se utvrdilo tko kako pliva, za neplivače organizirana je škola plivanja, a za najbolje plivačko natjecanje. U kategoriji dječaka Marko Zagorec osvojio je prvo mjesto, a Marino Benčak treće mjesto. Od djevojčica Marija Harča ušla je u polufinale i završila na trećemu mjestu pa nije išla dalje – objasnila je Ema Golubić.

Učenici su dvaput dnevno uživali na bazenima

Učenici su dvaput dnevno uživali na bazenima

Osim kupanja, učenici su imali priliku uvježbavati u praksi sadržaje nastave prirode i društva: snalaženje u prostoru, osnovna zemljopisna obilježja regije, podneblje i životne zajednice regije, značajne gospodarske djelatnosti, upoznavanje i istraživanje prirode, snalaženje u vremenu.

– Šetali smo Orahovicom, upoznavali prošlost i prirodne ljepote gradića smještenog na obroncima Krndije. Posjetili smo ranč u okolici grada, djeca su jahala konje, gađali lukom i strijelom, igrali stare igre – ispričala je učiteljica Lucija.

Jahanje na konjima nikoga nije ostavilo ravnodušnim

Jahanje na konjima nikoga nije ostavilo ravnodušnim

Ništa bez zabave

Nije nedostajalo ni zabave. Za djecu je u gradu jednog poslijepodneva organiziran ples u lokalnom disku, a nekoliko večeri imala su noćno kupanje uz glazbu i upaljena raznobojna svjetla.

– Svaku su večer učenici imali organizirane aktivnosti koje su osmislile i vodile studentice Učiteljskog fakulteta iz Osijeka. Posebno je bilo zanimljivo prvu večer kad su se djeca trebala predstaviti: svoj razred, svoju školu i mjesto iz kojeg dolaze. Osim toga imali su maskenbal, karaoke i plesnu večer – rekla je učiteljica Lucija.

Večeri su bile ispunjene zabavnim aktivnostima

Večeri su bile ispunjene zabavnim aktivnostima

Djevojčicama se posebno svidjelo i natjecanje za najčišću sobu.

– Čim smo se smjestili, moje cimerice i ja bile smo očarane izgledom sobe. Rado smo svaki dan čistile svoju sobu i uvijek bi dobile maksimalne ocjene. Posljednje večeri u našu je sobu ušla učiteljica i rekla nam da smo osvojile prvo mjesto za najčišću sobu. Nismo mogle vjerovati jer se tomu nismo nadale, ali bile smo ponosne – ispričala je Lucija Picig, koja je u sobi bila s Emom, Marijom i Gabrielom.

Posjet zoološkom vrtu

Posljednjeg dana nakon pozdravljanja i slikanja s novostečenim prijateljima, učenici su dobili diplome o uspješnosti tečaja plivanja. Prije povratka kući posjetili su Osijek i Kopački rit.

– U Zoološkom vrtu u Osijeku vidjeli smo razne životinje i jako mi se svidjelo. Vozili smo se kompom preko Drave, to je jedna vrsta splavi – ispričala je Ema Ivanček.

– Posjetili smo i Kopački rit, po kojem smo se vozili brodom. Bili smo i u Tikvešu, dvorcu u kojem smo pogledali film o životinjama Kopačkog rita. Izlet je bio jako poučan i zabavan, baš kao i cijela škola u prirodi – zaključila je učiteljica Lucija.

Zajedničko slikanje svih sudionike škole u prirodi

Zajedničko slikanje svih sudionike škole u prirodi

Tekst: Petra Orejaš, 5. a
Fotografije: Gabriela Šporer, 5. a

 

Povezani članci