Top

Baletni kostimi izbliza još ljepši nego iz daljine

I ove su godine učenici naše škole posjetili Zagreb za vrijeme adventa. Razgledali su dojmljivu izložbu o baletu u Muzeju za umjetnost i obrt, pogledali film u kinu te obišli klizalište i štandove na trgovima

Učenici 6. a i 6. c te nekoliko učenika sedmog i osmog razreda u pratnji učiteljica Senke Pleše, Marte Matoić, Martine Valec-Rebić, Lucije Martinčić i Sandre Poštić uputili se 15. prosinca u naš glavni grad gdje su najprije posjetili Muzej za umjetnost i obrt. Tamo su pogledali izložbu pod nazivom Balet i strast – donacija Jelka Yureshe.

Jelko Yuresha, rođen kao Željko Jureša, hrvatski je baletni velikan koji je stekao svjetsku slavu na baletnim pozornicama  Londona, Milana, Venecije i brojnih drugih gradova. Zajedno sa suprugom i plesnom partnericom, Belindom Wright, sakupio je  jedinstvenu zbirku slika, knjiga, fotografija i kostima te ih donirao Muzeju za umjetnost i obrt. Posebnost te zbirke čini cjelovitost pa su se tako na izložbi našli kostimi iz najpoznatijih baletnih predstava kako što su Orašar, Labuđe jezero, Ružno pače, Trnoružica. U sklopu razgledavanje izložbe bila je organizirana radionica na kojoj su učenici izrađivali balerine i baletane od žice.

Nakon toga učenici su se pješke uputili u Branimir centar gdje su pogledali, po njihovim riječima, zabavan i emotivan animirani film Coco i velika tajna o dječaku Miguelu koji sanja o tome da postane glazbenik unatoč obiteljskoj zabrani glazbe koja traje već generacijama. Posjet Zagrebu učenici su završili šetnjom i razgledom štandova na Tomislavcu i Zrinjevcu.

 

Tekst: Ozana Zagorec, 7. r.
Fotografije: Martina Valec-Rebić, prof.

Komentari