FESTIVAL DJEČJE KNJIGE
Lana i Nika osvojile nagradu i priznanje

napisao Izvor Osmodec Urednik

Lana i Nika osvojile nagradu i priznanje

Lana Tomac i Nika Sokač sudjelovale su na 11. Festivalu dječje knjige. Lana je osvojila 3. nagradu za tekst Posjet šumi, a Nika je posebno pohvaljena za priču Pjesmograd

Nika i Lana s učiteljicama Kajganić i Legradić

Učenice Lana Tomac (3. a) i Nika Sokač (2. c) sudjelovale su na 11. Festivalu dječje knjige „Knjiga nije hrana, ali je poslastica” Centra za kulturu Trešnjevka. Lana je pod mentorstvom učiteljice Ksenije Legradić osvojila 3. nagradu, a Nika je pod vodstvom učiteljice Ivke Kajganić dobila posebnu pohvalu.

Na natječaj su se od 15. ožujka do 15. travnja svojim pričama i pjesmama mogla prijaviti djeca od 8 do 16 godina, a natjecali su se u tri kategorije: 8 – 10 godina, 11 – 13 godina i 14 – 16 godina.

Pristiglo je više od tri stotine priča i pjesama pa je stručno povjerenstvo imao mnogo posla da odabere one najbolje. Činili su ga književnici Želimir Hercigonja, Enes Kišević, Ksenija Kušec i Sonja Zubović te književnica i profesorica Dubravka Težak.

Svečano proglašenje pobjednika i uručenje nagrada održano je 25. svibnja u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka. U programu su sudjelovali učenici OŠ Alojzija Stepinca s kazalištem sjena, monologom i plesom, te glumac Hrvoje Zalar koji je izveo dijelove iz predstave Grga Čvarak i Pavao i njegov glavao.

Lana osvojila 3. nagradu

Lana je u kategoriji učenika od 8 do 10 godina osvojila 3. nagradu za literarni rad Posjet šumi.

– Na satu smo čitali priču Posjet šumi pa nam je učiteljica Ksenija zadala zadatak da napišemo sastavak na istu temu. U svojoj priči opisujem kućicu na drvetu u šumi u koju idem sa svojim tatom. Jako sam ponosna što sam osvojila treću nagradu, dobila sam knjige i bilježnice. – ispričala je Lana.

U Laninom razredu učenici imaju već dosta iskustva s kreativnim natječajima.

– Za natječaj mi je rekla naša knjižničarka Romana. Svidio mi se jer je tema bila slobodna. Učenicima sam predložila nekoliko tema pa su pisali i na satu hrvatskoga i na literarnoj družini. Inače inzistiram dosta na pisanju, smatram da je vrlo važno poticati učenike da se pismeno izražavaju, razvijaju maštu. Imamo dosta iskustva s natječajima, na primjer za natječaj Hrvatskih voda napravili smo slikovnicu. – rekla je učiteljica Legradić.

Osim što voli pisati, Lana je i glazbenica.

– Idem u glazbenu školu i sviram trubu. Čim sam prvi put čula i vidjela trubu, poželjela sam svirati taj instrument. Skladala sam i jednu svoju skladbu. – otkrila je Lana.

Nikin je rad posebno pohvaljen

U istoj kategoriji pohvaljen je i Nikin rad Pjesmograd, koji je nastao na sličan način kao i Lanin.

– U školi smo čitali priču Žurigrad. Za domaću zadaću morali smo napisati sastavak na jednu od ponuđenih tema: Pjesmograd, Jelograd i sl. Odabrala sam temu Pjesmograd i napisala sam više od dvije i pol stranice priče. Pisala sam o gradu u kojem su ljudi stalno pjevali. Kad se moja obitelj doselila u taj grad, oni su nas radosno dočekali pa smo se vrlo brzo privikli na novi grad i nove ljude. – ispričala je Nika.

U pisanju je Nika vrlo vješta i maštovita.

– Hrvatski mi je najdraži predmet, jako volim pisati sastavke i pjesme. Ovo mi je prvi natječaj na kojemu sam nešto osvojila. – otkrila je.

– Nika se ističe u svim sastavnicama Hrvatskoga jezika, odlično sastavlja, ima bogat rječnik, maštovita je. Voli crtati, čitati, pisati. Ide i u školu slikanja kod profesora Brkića. – dodala je učiteljica Kajganić.

Na dodjelu nagrada u Zagreb išle su učiteljice same jer rezultati nisu bili javno objavljeni, nego su dobitnici nagrada i priznanja otkriveni na samoj svečanosti.

– Na dodjeli nagrada je bilo vrlo lijepo. Žao mi je što nismo uzele učenice s nama jer su rezultati bili tajni pa nismo ni znale da su naše učenice nešto osvojile. – rekla je učiteljica Kajganić.

 

Tekst: Rea Hrković, 5. r.; Dunja Rebić, 4. r.
Fotografije: MVR; Ivka Kajganić, Ksenija Legradić

Povezani članci