MEĐUNARODNO NATJECANJE HIPPO
Magdalena osvojila zlatnu medalju iz engleskog jezika

napisao Izvor Osmodec Urednik

Magdalena osvojila zlatnu medalju
iz engleskog jezika

Magdalena Kranjčić osvojila je prvo mjesto i zlatnu medalju na 6. međunarodnom HIPPO natjecanju iz engleskog jezika. Pogledajte što nam je otkrila o natjecanju i sebi!

Učenica 5. razreda naše škole Magdalena Kranjčić osvojila je prvo mjesto i zlatnu medalju na 6. međunarodnom HIPPO natjecanju iz engleskog jezika. Magdalenu je za natjecanje pripremao mentor Zoran Lončarić iz Škole za strane jezik Nika, koju Magdalena polazi od šeste godine. Pet godina u Niki  uči engleski jezik, a posljednje dvije godine i talijanski. U našoj školi prvi joj je jezik njemački.

Magdalena je na HIPPO natjecanju sudjelovala i prošle godine, kad se iz izvršnog kruga plasirala u polufinale, a ove se godine plasirala u veliko finale, koje se održalo u Italiji, u gradu Lido di Jesolo 12. i 13. svibnja.

U prvom krugu natjecanja, koji se piše u školama, sudjelovalo je nešto više od 21 tisuće djece iz 27 zemalja diljem svijeta. Natjecanje se održava u pet kategorija prema uzrastu, a upravo je Magdalenina kategorija, HIPPO 1, bila najbrojnija, s više od 8500 učenika.

Finale u Italiji

U finalu se natjecalo ukupno 99 učenika iz 25 zemalja (Bugarska, Turska, Latvija, Srbija, Makedonija, Ukrajina, Filipini, Rumunjska, Crna Gora, Hrvatska, Malezija, Tadžikistan, Pakistan, Mongolija, Albanija, Cipar, Italija, Uzbekistan, Rusija, Angola, Indija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Južna Afrika, Grčka). Hrvatska je u finalu imala 13 predstavnika, četvero u Magdaleninoj kategoriji.

‒ U Lido di Jesolo sam išla sa svojim mentorom Zoranom Lončarićem i njegovom sestrom Snježanom Lončarić. Stigli smo u subotu poslije podne. Kada smo stigli, imali smo zabavu dobrodošlice za sve sudionike. Sve je bilo odlično organizirano. U sobi sam bila s jednom djevojčicom iz Makedonije, sporazumijevale smo se na engleskom. ‒ ispričala je Magdalena.

Finalno natjecanje održalo se u nedjelju. Svi natjecatelji natjecali su se u višoj razini od one za koju su bili prijavljeni, a testirane su im četiri vještine: čitanje s razumijevanjem, slušanje, pisanje i govorna produkcija.

‒ Natjecala sam se u kategoriji HIPPO 1, ali sam pisala tekstove za HIPPO 2. Svatko piše jednu više više od one kojoj pripada. Najprije smo pisali čitanje s razumijevanjem, dobili smo tekst koji smo morali dobro pročitati i zapamtiti sve detalje, a zatim smo odgovarali na pitanja vezana uz taj tekst. Zatim je slušni dio, u kojemu nam puste tekst na laptopu koji slušamo i opet dobijemo pitanja o tekstu. U govornom dijelu nas je isptivač pitao pitanja, a mi smo odgovarali. U pismenom dijelu pisali smo sastavak i odgovarali na pitanja. Najteže mi je bilo pisanje. Opisivali smo sliku i morali dopunjavati tekst bez ponuđenih riječi. ‒ rekla je Magdalena.

Na povratku su posjetili Veneciju. Od Lida do Venecije putovali su brodom.

Svestrana Magdalena

Osim što engleski uči u školama, uči ga i u slobodno vrijeme gledajući filmove.

‒  U početku mi je trebao hrvatski titl, zatim sam prešla na engleski titl, a sad mi više uopće ne treba, sve mogu razumjeti samo slušanjem. Mogao bi biti titl i na španjolskom, ne bi mi smetalo! ‒ nasmijala nas je Magdalena.

Osim jezika, voli i prirodne predmete i sport. Njeguje i um i tijelo.

‒ U školi volim prirodu i geografiju, a u slobodno vrijeme još se bavim i atletikom. ‒ otkrila je svestrana Magdalena.

Magdalena s novinarima Izvora.

 

Tekst: Lukas Valjak, 5. r.; Dunja Rebić, 4. r.
Fotografije: MVR; Magdalenin album

Povezani članci