Top

Shvaćamo li vrijednost mira? 

Učenici osmoga razreda posjetili su u listopadu Vukovar kako bi se upoznali sa strahotama počinjenim u agresiji na Hrvatsku tijekom Domovinskog rata

Osmašima svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj omogućeno je da besplatno posjete grad Vukovar i to na dva dana kako bi naučili što više o njegovoj povijesti i značaju u Domovinskom ratu. Projekt je osmislilo i organiziralo Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske još 2014. godine.

Tako su učenici 8. a, b, c, d i e razreda naše škole imali priliku 18. i 19. listopada posjetiti Vukovar i naučiti mnogo toga o Gradu Heroju. Posjetili su mnoge znamenitosti grada. Prvoga dana razgledali su Gradski muzej u dvorcu Eltz, u kojem su vidjeli mnoštvo oružja, novca i umjetničkih slika, te Muzej vučedolske kulture iz metalnog doba, nazvan po nalazištu Vučedol iz kojeg je i vučedolska golubica, simbol grada Vukovara.

Osim što su upoznali davnu povijest Vukovara, učenici su slušali predavanja o stradavanju u Domovinskom ratu. Posjetili su i Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, koje je najveća masovna grobnica u Hrvatskoj. Na groblju je 938 bijelih križeva jer je toliko tijela pronađeno i iskopano na tome mjestu.

Vidjeli su i Vodotoranj, simbol stradanja koji je bio pogođen sa 600 projektila. Posjetili su i Vukovarsku bolnicu, u kojoj se od 2006. godine nalazi stalna muzejska izložba Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991. Na bolnicu je tijekom opsade grada prosječno padalo oko 70 do 80 granata dnevno, pa su liječnici morali liječiti i operirati u podrumu.

Učenici i učitelji bili su smješteni u hostelu Dubrovnik, koji se nalazi u prostorima nekadašnje vojarne. Terenskoj nastavi osim učenika prisustvovali su učiteljice Jadranka Crnić, Sandra Poštić, Valentina Jurišić, Ruža Zlatar, Darinka Šimunčić i Marijana Fržović te učitelji Goran Ljaljić i Krunoslav Puškar.

Iz ovog posjeta Vukovaru naučili su da je rat veliko zlo u kojem stradaju mnogi nedužni ljudi i nastaje velika materijalna šteta, a time shvatili vrijednost mira i međusobnog uvažavanja. Izreka da je povijest učiteljica života istinita je u odnosu za Domovinski rat i na svaki drugi rat u svijetu i trebala bi ljudima biti pouka da se to više nikada ne ponovi. Svjesni smo svoje sadašnjosti, nadamo se boljoj budućnosti ne zaboravljajući one koji su svoje živote dali da bi mi danas živjeli u našoj slobodnoj Hrvatskoj državi.

Tekst: Petra Feltrin, 8. r.
Fotografije: Sandra Poštić, prof.; Emina Mikulec, 8. r.

Komentari