USKRSNI OBIČAJI
Prvašići izlagali svoje pisanice i plesali prije paljenja vuzmice

napisao Izvor Osmodec Urednik

Prvašići izlagali svoje pisanice i plesali prije paljenja vuzmice

Učiteljica Sandra Maurović motivirala je svoje prvašiće za sudjelovanje u gradskim uskrsnim običajima − izložbi pisanica u Domu sv. Marka Križevčanina i paljenju vuzmice kod Javne vatrogasne postrojbe 

Nastup plesača iz 1. c kod paljenja vuzmice

Učenici 1. c razreda s učiteljicom Sandrom Maurović sudjelovali su na izložbi pisanica u Domu sv. Marka Križevčanina. Gornjogradsko dobrotvorno i kulturno društvo Lipa održava tradiciju da od Cvjetnice do Velikog petka izloži najljepše križevačke i europske pisanice. Izložbu je otvorila predsjednica društva Danijela Švagelj. Izloženo je više od 600 pisanica koje su izradili umjetnici, amateri, kao i križevački vrtićanci i školarci.

Prvaši su također nastupili i na paljenju vuzmice kod Javne vatrogasne postrojbe grada Križevaca, koje se prvotno trebalo odviti na Veliku subotu, no zbog vremenskih prilika odgođeno je za Uskrs. Ovaj uskrsni običaj okupio je brojne građane među kojima su bili i gradonačelnik Mario Rajn, zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško te zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Mario Martinčević.

Tekst: Melani Brežac, 8. b
Fotografije: Sandra Maurović, uč. mentorica; krizevci.hr

Povezani članci