DAMIR HOYKA I TVRTKA STORM COMPUTERS
Škola ugostila književni susret i dobila donaciju knjiga

napisao Izvor Osmodec Urednik

Škola ugostila književni susret i dobila donaciju knjiga

Učenici imali priliku razgovarati sa zanimljivim i inspirativnim fotografom i književnikom Damirom Hoykom, a tvrtka STORM Computers poklonila je školi 60 Hoykinih romana

Učenice 6. c s profesoricom Martinom Valec-Rebić primile su donaciju Hoykinih romana koje im je darovala tvrtka STORM Computers

Poznati hrvatski fotograf Damir Hoyka posjetio je 11. travnja našu školu i predstavio se učenicima kao pisac za mlade. Promovirao je serijal knjiga o djevojčici Tizi Enili te na susretu svojim govorom o važnosti učenja i istraživanja inspirirao učenike 6. b, 6. c i 8. a, kao i njihove učiteljice Petru Kačarovski, Martinu Valec-Rebić i Danijelu Zagorec.

Učenici su u razgovoru s književnikom mogli saznati mnoštvo zanimljivosti o njegovu životu i radu. Govorio je o svojoj fotografskoj karijeri te o svojem seminaru za naprednu fotografiju Fotosofiji, kojoj je voditelj već 19 godina. Objavio je više od tisuću fotografija i tri fotomonografije te imao više od 90 samostalnih i grupnih izložbi. Na književnoj se sceni prvi put pojavljuje 2009. godine znanstvenofantastičnim romanom Xavia za koji je osvojio nagrade SFera i Artefakt.

U nadahnutom je govoru poticao učenike na učenje, istraživanje i upozorio na opasnost gubljenja vremena u besmislenim igricama na mobilnim telefonima. Rekao je kako prije pisanja romana šest mjeseci proučava razne znanstvene knjige i enciklopedije, a onda slijedi šest mjeseci oblikovanja knjige, koja se rađa iz svega naučenoga.

Za vrijeme pandemije Hoyka je došao na ideju da piše znanstvenofantastične romane za djecu. Tako se rodila Tizi Enili. Pustolovine Tizi Enili edukativni je roman u nastavcima za djecu od sedam do osamnaest godina. Napeta je zabavno-akcijska priča o radoznaloj djevojčici Tizi Enili koja s roditeljima, vrhunskim znanstvenicima, živi u gradu Gea na istoimenom otoku. Pohađa modernu školu u kojoj se učitelji trude u učenicima pronaći i razvijati određen poseban talent koji svatko nosi u sebi. Osobitost je romana što se likovi povremeno obraćaju izravno čitatelju što pridonosi uživljavanju čitatelja u Tizine pustolovine. Serijal knjiga ima već četiri nastavka: Eksperiment, Početak, Uspon života i Osvajanje kopna, a sudeći po riječima književnika, bit će ih još mnogo. Učenici su imali mnogo pitanja, stoga im se jedan školski sat činio prekratak.

Tvrtka STORM Computers poklonila je našoj školi 60 knjiga njegovih romana Pustolovine Tizi Enili (20 knjiga prvog, 20 knjiga drugog i 20 knjiga trećeg nastavka) što se dobro uklapa u preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Naime, romani su dobili preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja RH za korištenje u nastavi.

Tekst: Magdalena Božić, 8. a
Fotografije: MVR; Danijela Zagorec, prof.

Povezani članci