35 GODINA TAMBURAŠKOG ORKESTRA
Rođendan proslavili svečanim koncertom

napisao izadmin5

Rođendan proslavili svečanim koncertom

Tamburaški orkestar Glazbene škole Alberta Štrige u studenome je obilježio 35. godišnjicu postojanja

Uz orkestar zasvirali su i zapjevali učitelji glazbe

Uz orkestar zasvirali su i zapjevali učitelji glazbe

  Koncert tamburaškog orkestra pod dirigentskom palicom Igora Kudeljnjaka održan je 30. studenog u Velikoj dvorani Hrvatskog doma. Izvedeno je trinaest točaka, a uz orkestar nastupili su i profesori glazbene škole.
– Zanimljiv mi je bio nastup „vLadarica”, kako su se nazvale učiteljice i otpjevale nekoliko pjesama u stilu Lada – objasnila je Dora Rebić, članica tamburaškog orkestra, ujedno i učenica naše škole.

Nastupili su i bivši tamburaši

Nastupili su i bivši tamburaši

Ugodno iznenađenje bio je nastup bivših tamburaša koji su odsvirali dvije skladbe pod vodstvom Stjepana Fortune, osnivačem i dugogodišnjim voditeljem orkestra.
– Svidjelo mi se vidjeti tatu i strica kako sviraju tamburu, a bisernicu je ponovno zasvirala i naša učiteljica Martina – otkrila je Lucija Picig.

Suvišno je napomenuti da je koncert bio iznimno posjećen te su neki posjetitelji ostali bez mjesta, jer i inače tamburaški koncerti pune dvoranu.
Voditeljica programa bila je Sonja Mrnjavčić, također bivša tamburašica.

Povijest orkestra

Tamburaški orkestar Glazbene škole Alberta Štrige osnovan je 1978. godine i do danas je kroz njega prošlo više od četiristo glazbenika. Orkestar je sudjelovao na mnogim natjecanjima i održali su više od sto nastupa. Neki od njih bili su u SAD-u, Belgiji, Portugalu, Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Sloveniji, Srbiji, Makedoniji… Osvojio je 19 zlatnih plaketa „Tambura Paje Kolarića“ na festivalu u Osijeku te niz prvih i drugih nagrada na Natjecanju učenika i studenata glazbe. Punih 30 godina orkestar je vodio Stjepan Fortuna, 2009. zamijenio ga je sin Matija, a od 2010. orkestrom ravna Igor Kudeljnjak.

Orkestar je osvojio brojne nagrade i plakete

Orkestar je osvojio brojne nagrade i plakete

Tekst: Ema Golubić, 6. a
Fotografije: Igor Kudeljnjak

Povezani članci