AKCIJA „VLAK JE UVIJEK BRŽI”
HŽ nagradio Kristijana

napisao izadmin5

HŽ nagradio Kristijana

U našoj se školi u ponedjeljak 27. svibnja održala akcija Hrvatskih željeznica „Vlak je uvijek brži” tijekom koje je osmašu Kristijanu Višku dodijeljena nagrada za odvažnost u organizaciji pomoći nakon nedavne nesreće u kojoj je autobus zapeo na pružnome prijelazu

Kristijan je primio nagradu HŽ Infrastrukture

Kristijan je primio nagradu HŽ Infrastrukture

Podsjećamo, Kristijan je nedavno pomogao da se zaustavi nadolazeći vlak nakon što je na pruzi nedaleko Poljane zapeo školski autobus s dvadesetak učenika u njemu. Kako Kristijan često putuje vlakom, znao je da uskoro dolazi vlak iz smjera Bjelovara i odvažno je krenuo ususret vlaku kako bi ga mahanjem zaustavio.
– Svi smo se uplašili i brzo izašli iz autobusa. Znao sam da za dvadeset minuta dolazi vlak i da njemu treba puno vremena da stane, zato sam odlučio nešto poduzeti. Krenuo sam po pruzi prema vlaku, ali nije ga dugo bilo. Već sam odustao i počeo se vraćati kad mi je naišao s lađa. Mahao sam mu kružnim pokretima, ali on je već išao sporo jer su iz HŽ-a strojovođi javili da mora stati – ispričao je Kristijan, koji vrlo skromno govori o svojem junaštvu iako je njime pokazao veliku razinu hrabrosti i odgovornosti za druge.
– Nisam mislio na to da se izlažem opasnosti, mislio sam samo na to kako treba spriječiti nesreću – objasnio je.

Kristijan je ispričao kako se sve dogodilo

Kristijan je ispričao kako se sve dogodilo

Nagradu su Kristijanu uručile djelatnice HŽ Infrastrukture Zdenka Dokaza, Sanja Paić i Ingrid Grbeša.
– Kristijan je intuitivno napravio ono što se u takvim situacijama radi, ide se po pruzi u oba smjera daleko od mjesta događaja i maše se kružnim pokretima. Zato pohvaljujem Kristijana što je hrabar i što jako zrelo i svjesno razmišlja – rekla je Zdenka Dokaza.
S obzirom na to da je Kristijan član naše novinarske družine, pozvan je da piše članke i za list Željezničar.
Uručenju nagrade prisustvovao je i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mladen Tenodi, a cijeli je događaj pratila i snimala Danica Čataj s Radio Križevaca.

Kristijana je snimila Danica Čataj za Radio Križevce

Kristijana je snimila Danica Čataj za Radio Križevce

Mještani izvukli autobus

Istovremeno s akcijom zaustavljanja vlaka, učenici su organizirali i akciju izvlačenja autobusa s pruge.
– Kad su nam javili da je autobus zapeo na pruzi, tata je ostavio posao na polju i krenuli smo u Poljanu. Došli su još neki mještani pa smo izvukli autobus uz pomoć nekoliko traktora – ispričao je Antonio Vuković iz Gračine, dodavši kako su i ljudi koji su pomogli izvlačiti autobus također mogli biti nagrađeni.

Kratko predavanje održala je Zdenka Dokaza iz HŽ Infrastrukture

Kratko predavanje održala je Zdenka Dokaza iz HŽ Infrastrukture

Akcija „Vlak je uvijek brži”

Učenicima 8. a razreda nakon dodjele nagrade održano je kratko predavanje o sigurnosti u željezničkom prometu. Učenici su naučili da u više od 90% slučajeva za prometne nesreće koje se događaju na željeznici nisu krivi vlakovođe nego ostali sudionici u prometu.
– Dio vozača ponaša se vrlo neodgovorno. Imamo mnogo slučajeva loma polubranika na pružnim prijelazima, što nam kazuje da nije najvažnije postaviti branike nego podići svijest građana o pravilnom ponašanju u prometu – objašnjava Zdenka Dokaza.
I Kristijan je na kraju susreta pozvao sve vozače da zapamte kako je vlak uvijek brži.

Svi su učenici dobili promotivne materijale HŽ Infrastrukture

Svi su učenici dobili promotivne materijale HŽ Infrastrukture

Tekst: Ana Bratić, 8. a
Fotografije: Martina Valec-Rebić

 

Povezani članci