RAZMJENA KNJIGA
Uključite se u BookCrossing

napisao izadmin5

Uključite se u BookCrossing

Naša se knjižnica uključila u BookCrossing, svjetski pokret razmjene knjiga. Uzmite neku knjigu koju biste htjeli podijeliti s drugima, donesite je u knjižnicu i pošaljite na put

U knjižnici s desne strane potražite stol BookCrossinga

U knjižnici s desne strane potražite stol BookCrossinga

  Projekt popularizacije čitanja BookCrossing započeo je 21. travnja 2001. godine, a izrastao je na ideji da knjigu treba osloboditi, pomoći joj da s police iskorači u svijet.
Amerikanac Ron Hornbaker uz pomoć supruge te kolega Brucea i Heather Pedersen pokrenuo je inicijativu za praćenje knjiga na internetskim stranicama koja je vrlo brzo izrasla u međunarodni pokret s velikim brojem aktivnih članova. Zahvaljujući njima te brojnim volonterima diljem svijeta koji populariziraju ovaj pokret u svojim sredinama, gotovo 9,5 milijuna knjiga trenutno traži svoje čitatelje u 132 zemlje. Jedna od tih zemalja je i Hrvatska u kojoj je u projekt BookCrossinga uključeno nekoliko škola, među kojima je odnedavno i naša.

Uzmite vlastitu knjigu s police i pošaljite je na put ili uzmite i pročitajte neku od ponuđenih

Uzmite vlastitu knjigu s police i pošaljite je na put ili uzmite i pročitajte neku od ponuđenih

Kako sudjelovati u projektu

Ako se želite uključiti u projekt, donesite u knjižnicu knjigu s police koju želite darovati. Označite je naljepnicom koju možete preuzeti s internetske stranice www.bookcrossing.com ili je dobiti u knjižnici. Označenu knjigu ostavite u knjižnici na stolu s desne strane kako bi je mogli pronaći i uzeti zainteresirani čitatelji.

Ako nemate vlastite knjige koje možete ili želite poslati na put, slobodno se uključite u projekt tako što ćete uzeti i pročitati neku knjigu već uključenu u BookCrossing. Nakon čitanja knjigu vratite u knjižnicu čime će se nastaviti lanac čitateljske razmjene.

Službene stranice projekta BookCrossing

Službene stranice projekta BookCrossing

Pratite putovanje svoje knjige

U naljepnicu koja se lijepi na knjigu može se upisati jedinstveni identifikacijski broj BookCrossinga (BCID) koji se preuzima nakon besplatne registracije, a on omogućuje praćenje putovanja knjige. Dakako, to je moguće jedino ako novi čitatelj taj broj upiše na službenoj stranici BookCrossinga i na taj način javi da je knjiga kod njega. Osim što tako možete pratiti tko je sve pročitao vašu knjigu, ne zaboravite (ili ne budite lijeni) prijaviti knjigu koju ste preuzeli.

U Hrvatskoj su, prema današnjim podacima na stranici BookCrossing.com, „puštene” 83 knjige koje traže svog čitatelja: u Istri 32, u Zagrebu 18, u Splitu 24, itd. Dakle, ako u nekom javnom prostoru, koji ne mora nužno biti knjižnica, nađete knjigu s naljepnicom, slobodno je uzmite, javite da je kod vas i uživajte u čitanju!

Tekst: Ana Valičević, 8. b
Fotografije: Romana Erhatić

 

Povezani članci