AUTOBUS ZAPEO NA PRUZI
Minute su dijelile školski autobus od naleta vlaka

napisao izadmin5

Minute su dijelile školski autobus od naleta vlaka

U petak 10. svibnja autobus s učenicima iz Poljane zapeo je u pružnom kanalu, no veća je nesreća izbjegnuta zahvaljujući prisebnosti nekolicine učenika i vozača

Učenici su izašli iz autobusa te organizirali akciju spašavanja

Učenici su izašli iz autobusa te organizirali akciju spašavanja

  Ukrcavši učenike naše škole, vozač autobusa zaputio se u dva sela nadomak Križevaca – Poljani i Gračini, kao što to obavlja svakodnevno za vrijeme trajanja školske godine. Nema pravila koje učenike prve vozi kući, ali uglavnom prvi izlaze Poljančani. U petak je bilo obrnuto. Vozač je kući prvo odvezao djecu iz Gračine i nakon što ih je ostavio za na to predviđenoj stanici, nije se okrenuo kako bi se vratio asfaltiranom cestom, nego je krenuo suprotnim pravcem. Autobus se kretao prema svom konačnom odredištu neasfaltiranom cestom kroz šumu, na čijem se kraju nalazi pružni prijelaz. Dok je autobus prelazio pružni prijelaz, zadnji lijevi kotač zapeo je u pružnom kanalu.

Kotač je zapeo u pružnom kanalu

Kotač je zapeo u pružnom kanalu

Učenici su vrlo brzo napustili autobus nakon što je vozač otvorio vrata i naredio da svi izađu van. Posljednji je izašao vozač i nazvao svoje nadređene. Nakon toga neki su učenici nazvali svoje roditelje da dođu traktorima izvući autobus koji je zapeo na pružnom pravcu Križevci – Bjelovar. Autobus je bio pretežak za nekoliko traktora relativno male snage. Tada se dogodilo ono čega su se svi najviše pribojavali. U daljini, iz smjera Bjelovara, čuo se vlak. Ipak, najgore je izbjegnuto jer su obaviješteni djelatnici HŽ-a i policija pa je strojovođi vlaka javljeno da zaustavi vlak.

Vlak se zaustavio nedaleko autobusa

Vlak se zaustavio nedaleko autobusa

Iako nije izbjegnuta materijalna šteta na autobusu, važnije je da su svi učenici ostali neozlijeđeni. Zašto je vozač išao drugim putem od predviđenog? Je li razlog tome štednja goriva ili vremena? Ne znam, ali sam uvjeren da vozač nije smio voziti onuda jer je to neasfaltirani put, preuzak za autobus tako velikog obujma. Što se točno dogodilo, utvrdit će policija.

Tekst: Kristijan Višak, 8. a
Fotografije: Tomica Pavišić, 8. a

 

Povezani članci