BLAGDAN SV. MARKA KRIŽEVČANINA
Predavanje o doprinosu križevačkih škola štovanju sv. Marka

napisao Izvor Osmodec Urednik

Predavanje o doprinosu križevačkih škola štovanju sv. Marka

Povodom proslave blagdana sv. Marka Križevčanina profesorica Martina Valec-Rebić održala je predavanje „Doprinos križevačkih škola štovanju sv. Marka Križevčanina” u kojemu je istaknula veliku aktivnost naše škole u posljednjih desetak godina

Na dan svetkovine sv. Marka Križevčanina, u nedjelju 9. rujna profesorica Martina Valec-Rebić u župnoj crkvi sv. Ane održala je predavanje „Doprinos križevačkih škola štovanju sv. Marka Križevčanina”.

Učiteljica Valec-Rebić u svom predavanju izdvojila je brojne aktivnosti u kojima je sudjelovala naša škola, a kojima je cilj bio promicanje štovanja sv. Marka: organizacija likovnoga natječaja s temom svetoga Marka, obilježavanje blagdana sv. Marka 9. rujna i obljetnice kanonizacije 2. srpnja, organizacija županijskog stručnog vijeća vjeroučitelja s ciljem štovanja sv. Marka, organizacija i sudjelovanje na radionicama na Danima svetaca i blaženika, susreti vjeronaučne mladeži na kojima se proučavao život sv. Marka, program „Putovima svetog Marka Križevčanina – orijentacijsko trčanje”…

Osobito je istaknula blagdan sv. Marka 2009. jer su u križevačkim školama održane različite radionice s poznatim voditeljima – glumcima, pjevačima, sportašima, a započela je i četverodnevna manifestacija „Dani hrvatskih svetaca i blaženika” na kojoj su u posljednjih deset godina o svetome Marku učile i stvarale stotine djece.

U većini je tih aktivnosti velik doprinos dala vjeroučiteljica Valentina Jurišić koja je, također, osnovala vjeronaučnu skupinu Isusovi učenici (pripremaju scenske nastupe, često i s temom života sv. Marka), pripremila je za tisak knjigu Hrvat mučenik sveti Marko Križevčanin, bila je urednica lista križevačkih župa Sveti Križ u kojemu su u više brojeva objavljeni likovni i literarni radovi učenika križevačkih škola na temu sv. Marka, kao i urednica radijske emisije „Putokazi Stjepana Kranjčića” (kasnije je dugogodišnja urednica bila profesorica Ankica Špoljarić Mandić) u kojoj se sustavno promicalo štovanja sv. Marka.

Tekst: Dunja Rebić, 5. r.
Fotografija: Željko Štubelj

Povezani članci