DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE
Vukovar u srcu

napisao Izvor Osmodec Urednik

Vukovar u srcu

S osobitim pijetetom učenici naše škole prisjetili su se ratnih zbivanja i odali počast žrtvama Domovinskoga rata, osobito žrtvama Vukovara. Izrazili su se na različite kreativne načine, a radove je u video objedinila učiteljica Sandra Poštić 

Spomen na Grad Heroj obilježili su učenici nižih i viših razreda na satima likovne kulture i sata razrednika: učiteljica Anđelka Balić i 1. a, Nataša Marković i 2. a, Vanja Konfic i 2. c, Josipa Rabadžija i 3. c, Suzana Balić i 3. b, Lucija Martinčić i 3. a, Katarina Harča Sinković i 4. a, Nataša Majnarić i 4. b, Ivana Dokuš Komarica i 6. d, Darinka Šimunčić i 7. b, Martina Iveković i 7. d.

I učenici područnih škola bili su vrlo kreativni: PŠ Sveta Helena i učiteljica Marija Kučina, PŠ Glogovnica i Marina Ferendiš, PŠ Apatovac i Ivanka Strmečki Baričević, PŠ Veliki Raven i učiteljice Jasmina Borošak i Sanja Vujić, PŠ Križevačka Poljana i Jasna Bratić, PŠ Sveta Helena i Marija Kučina, PŠ Glogovnica i Marina Ferendiš, PŠ Apatovac i Ivanka Strmečki Baričević, PŠ Veliki Raven i učiteljice Jasmina Borošak i Sanja Vujić, PŠ Križevačka Poljana i Jasna Bratić.

U obilježavanju su sudjelovali i učenici u produženom boravku s učiteljima Danijelom Švagelj i Jasminom Ibrahimagićem te Križevački glagoljaši s Martinom Valec-Rebić.

Učenici su za tu priliku uvježbali recitiranje i čitanje domoljubnih tekstova. Marko Sekelj, 7. d govorio je pjesmu A. G. Matoša 1909, a Iva Krnjić i Jana Crnčić, 5. e čitale su Priču o djetinjstvu Siniše Glavaševića. Pripremila ih je učiteljica Martina Iveković. Magdalena Božić, 7. a recitirala je pjesmu Traženje riječi za Vukovar Mate Ganze (učiteljica Martina Valec-Rebić). Rea Miklobušec, 6. c čitala je Glavaševićevu Priču o gradu (učiteljica Nina Drakulić).

Na ulazu u školu učiteljica Irena Horvat s polaznicima izvannastavne aktivnosti Rukotvorine uredila je prigodni pano, a Senka Pleše i i Vedrana Rađa stavile su lampaše i natpis Vukovar na prozore zbornice. Ispred zbornice, prema ideji učiteljica Vedrane Rađa i Martine Iveković te izradi učiteljice Senke Pleše, postavljen je ogroman dvorac Eltz u čijim su prozorima likovni radovi učenika: Eme Vrhovec, 7. e, Eme Doskočil, 7. e, Emanuele Haman, 7. e, Gabrijele Čapek (bivša učenica, otišla u Njemačku, bila bi 7. e), Nike Sokač, 7. d, Klee Pukec, 7. d, Sare Plačko, 7. d, Jelene Kirin, 7. d, Nastasje Sokač, 7. d, Sare Pupić, 3. b, Pavla Doskočila i Karla Koščevića, 2. a, Davida Pecka i Magdalene Prešolec, 3. c. Tu je i glagoljaški natpis na kurzivnoj glagoljici „Navik on živi k izgine pošteno” (riječi Petra Zrinskoga). U prozorima je i poezija koju su napisali učenici 6. razreda pod vodstvom učiteljice Danijele Zagorec: Svijet bez rata Ijana Lendla, 6. a i Mir, uvijek mir Davida Stovraga, 6. a.

Glazbenu točku – pjesmu Moja domovina – otpjevali su učenici Lovro Jendric, Tin Mijić, Magdalena Božić, Hanna Žohar te učiteljice Nataša Marković, Sandra Poštić, Martina Valec-Rebić i Vedrana Rađa. Video je montirala učiteljica Sandra Poštić.

Učenici 7. a i 7. b razreda izradili su lijepe radove s temom black out poezije nastale na temelju Priča o gradu Siniše Glavaševića. Radovi su objedinjeni u e-knjizi Vukovaru s ljubavlju.

Također, učenici 7. b razreda uključeni su u eTwinningov projekt Naša priča o gradu s još šesnaest škola iz Republike Hrvatske. Od aktivnosti je odrađeno virtualno predstavljanje škole izradom plakata (Melani Brežac), loga (Ivana Pavlic), tematskoga plakata (cijeli razred), a večeras je virtualna večer poezije i proze o Vukovaru, na kojoj će stihove pjesme Pismo Vukovaru autora Maria Vestića čitati Iva Koprić, Melani Brežac i Nika Lugomer.

Učenici 1. a učiteljice Anđelke Balić
Panoi učenika i učiteljice Martine Iveković
Panoa na ulazu grupe Rukotvorima i učiteljice Irene Horvat
Dvorac Eltz
Glagoljaške poruke mira

Tekst: Magdalena Božić, 7. a
Fotografije: učiteljice, Magdalena Božić, 7. a

Povezani članci