Top
DogađanjaŠkolska godina 2022./2023.

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE
Vukovar u srcu

Vukovar u srcu

S osobitim pijetetom učenici naše škole prisjetili su se ratnih zbivanja i odali počast žrtvama Domovinskoga rata, osobito žrtvama Vukovara. Izrazili su se na različite kreativne načine, a radove je u video objedinila učiteljica Sandra Poštić 

Spomen na Grad Heroj obilježili su učenici nižih i viših razreda na satima likovne kulture i sata razrednika: učiteljica Anđelka Balić i 1. a, Nataša Marković i 2. a, Vanja Konfic i 2. c, Josipa Rabadžija i 3. c, Suzana Balić i 3. b, Lucija Martinčić i 3. a, Katarina Harča Sinković i 4. a, Nataša Majnarić i 4. b, Ivana Dokuš Komarica i 6. d, Darinka Šimunčić i 7. b, Martina Iveković i 7. d.

I učenici područnih škola bili su vrlo kreativni: PŠ Sveta Helena i učiteljica Marija Kučina, PŠ Glogovnica i Marina Ferendiš, PŠ Apatovac i Ivanka Strmečki Baričević, PŠ Veliki Raven i učiteljice Jasmina Borošak i Sanja Vujić, PŠ Križevačka Poljana i Jasna Bratić, PŠ Sveta Helena i Marija Kučina, PŠ Glogovnica i Marina Ferendiš, PŠ Apatovac i Ivanka Strmečki Baričević, PŠ Veliki Raven i učiteljice Jasmina Borošak i Sanja Vujić, PŠ Križevačka Poljana i Jasna Bratić.

U obilježavanju su sudjelovali i učenici u produženom boravku s učiteljima Danijelom Švagelj i Jasminom Ibrahimagićem te Križevački glagoljaši s Martinom Valec-Rebić.

Učenici su za tu priliku uvježbali recitiranje i čitanje domoljubnih tekstova. Marko Sekelj, 7. d govorio je pjesmu A. G. Matoša 1909, a Iva Krnjić i Jana Crnčić, 5. e čitale su Priču o djetinjstvu Siniše Glavaševića. Pripremila ih je učiteljica Martina Iveković. Magdalena Božić, 7. a recitirala je pjesmu Traženje riječi za Vukovar Mate Ganze (učiteljica Martina Valec-Rebić). Rea Miklobušec, 6. c čitala je Glavaševićevu Priču o gradu (učiteljica Nina Drakulić).

Na ulazu u školu učiteljica Irena Horvat s polaznicima izvannastavne aktivnosti Rukotvorine uredila je prigodni pano, a Senka Pleše i i Vedrana Rađa stavile su lampaše i natpis Vukovar na prozore zbornice. Ispred zbornice, prema ideji učiteljica Vedrane Rađa i Martine Iveković te izradi učiteljice Senke Pleše, postavljen je ogroman dvorac Eltz u čijim su prozorima likovni radovi učenika: Eme Vrhovec, 7. e, Eme Doskočil, 7. e, Emanuele Haman, 7. e, Gabrijele Čapek (bivša učenica, otišla u Njemačku, bila bi 7. e), Nike Sokač, 7. d, Klee Pukec, 7. d, Sare Plačko, 7. d, Jelene Kirin, 7. d, Nastasje Sokač, 7. d, Sare Pupić, 3. b, Pavla Doskočila i Karla Koščevića, 2. a, Davida Pecka i Magdalene Prešolec, 3. c. Tu je i glagoljaški natpis na kurzivnoj glagoljici „Navik on živi k izgine pošteno” (riječi Petra Zrinskoga). U prozorima je i poezija koju su napisali učenici 6. razreda pod vodstvom učiteljice Danijele Zagorec: Svijet bez rata Ijana Lendla, 6. a i Mir, uvijek mir Davida Stovraga, 6. a.

Glazbenu točku – pjesmu Moja domovina – otpjevali su učenici Lovro Jendric, Tin Mijić, Magdalena Božić, Hanna Žohar te učiteljice Nataša Marković, Sandra Poštić, Martina Valec-Rebić i Vedrana Rađa. Video je montirala učiteljica Sandra Poštić.

Učenici 7. a i 7. b razreda izradili su lijepe radove s temom black out poezije nastale na temelju Priča o gradu Siniše Glavaševića. Radovi su objedinjeni u e-knjizi Vukovaru s ljubavlju.

Također, učenici 7. b razreda uključeni su u eTwinningov projekt Naša priča o gradu s još šesnaest škola iz Republike Hrvatske. Od aktivnosti je odrađeno virtualno predstavljanje škole izradom plakata (Melani Brežac), loga (Ivana Pavlic), tematskoga plakata (cijeli razred), a večeras je virtualna večer poezije i proze o Vukovaru, na kojoj će stihove pjesme Pismo Vukovaru autora Maria Vestića čitati Iva Koprić, Melani Brežac i Nika Lugomer.

Tekst: Magdalena Božić, 7. a
Fotografije: učiteljice, Magdalena Božić, 7. a

Povezani članci
Predstava „500 ljeta Judite”

Povodom obilježavanja 500 godina od tiskanja djela Judite „oca hrvatske književnosti” Marka Marulića, učenici naše škole sa svojim su mentoricama pripremili 8. Read more

Dan škole OŠ Ljudevita Modeca Križevci – Virtualni koncert i izložbe, šk. god. 2021./2022.

Dan škole OŠ Ljudevita Modeca Križevci 20. svibnja 2022. obilježen je virtualnim koncertom i izložbama.