DJEČJI TJEDAN
Znate li da će Križevci dobiti dječjeg gradonačelnika?

napisao Izvor Osmodec Urednik

Znate li da će Križevci dobiti dječjeg gradonačelnika?

U Križevcima se od 1. do 7. listopada održao Dječji tjedan s brojnim aktivnostima posvećenima najmlađima. Učenici križevačkih škola imali su priliku saznati da će se uskoro oformiti dječje gradsko vijeće i odabrati dječji gradonačelnik 

Dječji tjedan u Križevcima trajao je od 1. do 7. listopada, a sastojao se od brojnih aktivnosti za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi, kao što su radionice, susreti s gradonačelnikom, okupljanje djece na trgu, pričaonica, književni susret, kazališna predstava i spotska natjecanja. Tjedan je završen Festivalom ludorija. Dječji tjedan organiziran je s ciljem da Križevci dobiju status „Grad prijatelj djece”.

Lea u Radijskoj emisiji

Dječji tjedan je započeo u ponedjeljak 1. listopada emisijom na Radio Križevcima. Učenica naše škole Lea Štragelj, 8. r., pod vodstvom učiteljice Martine Valec-Rebić, sudjelovala je u radijskoj emisiji s gradonačelnikom Marijom Rajnom. Lea je predstavljala našu školu, a bili su i predstavnici ostalih križevačkih škola. Učenici su gradonačelniku postavljali razna pitanja te davali prijedloge što bi se moglo poboljšati u gradu.

– Ja sam predložila da bi moglo biti više kazališnih predstava za djecu svih uzrasta te da bi bilo dobro imati besplatan internet u školi kao pomoć u nastavi. Najviše su mi se svidjela pitanja i prijedlozi koje je pripremio Dorijan iz Srednje škole „Ivan Seljanec”. Ostala djeca vrlo dobro su se pripremila s pitanjima.  – objasnila je Lea.

Okupljanje djece na Strossmayerovom trgu

U ponedjeljak su se na Strossmayerovom trgu okupila djeca predškolske i osnovnoškolske dobi. Školarci su zajedno sa zamjenikom gradonačelnika Danijelom Šaškom izrekli moto dječjeg tjedna „Ljubav djeci prije svega”. Djeca su na ogradu na Strossmayerovom trgu zalijepila svoje poruke odraslima, a zamjenik Šaško ih je počastio bombonima. Iz naše škole na susretu je sudjelovao 6. a s učiteljicom Goranom Lovreković.

Prijem kod gradonačelnika

Križevački gradonačelnik Mario Rajn cijeli je tjedan održavao prijem za križevačku djecu. Laura Tomašić, Dorotea Stovrag i Magdalena Kranjčić, 8. r., pod vodstvom učiteljica Romane Erhatić i Ivane Dokuš-Komarica, predstavljale su našu školu u utorak 2. listopada, kada je gradonačelnik u maloj vijećnici primio predstavnike križevačkih škola.

– Davali smo mu prijedloge što bi bilo dobro napraviti za grad. Zadovoljna sam odlukom gradonačelnika da će se 2020. napraviti novi stadion, da će se u dvorištu škole izgraditi nova dvorana te da će postojati novi teren za odbojku na pijesku. – rekla je Laura.

Tijekom tjedna kod gradonačelnika su bili i svi učenici viših razreda sa svojim razrednicima i učiteljima kako bi se upoznali s osnivanje gradskog dječjeg vijeća i biranjem dječjeg gradonačelnika i njegovih zamjenika. Dječji gradonačelnik, zamjenici i vijećnici bit će izabrani već za mjesec dana.

Učenici su, također, predlagali što bi se trebalo popraviti u gradu. Najčešći odgovori su bili: škole, rasvjeta, nogostupi i igrališta. Djeca su se razveselila popravcima igrališta.

Tekst: Lana Hegedić, 5. r.
Fotografije: MVR, Romana Erhatić, prof., krizevci.hr

Povezani članci