MATEMATIČKI KLOKAN
110 učenika na natjecanju iz matematike

napisao Izvor Osmodec Urednik

110 učenika na natjecanju iz matematike

Naši su učenici u velikom broju sudjelovali na natjecanju „Matematički klokan”

I ove su godine u velikom broju naši učenici 21. ožujka sudjelovali u natjecanju „Matematički klokan”. Njih 110 hrabro se uhvatilo u koštac sa zadacima koje su odabrali u Hrvatskom matematičkom društvu. Učenici su bili podijeljeni po kategorijama te se natjecalo 18 učenika 2. razreda (Pčelice), 18 učenika 3. razreda (Leptirići), 47 učenika 4. i 5. razreda (Ecolier), 20 učenika 6. i 7. razreda (Benjamin) te 7 učenika 8. razreda (Cadet).

Uz učenike su bile njihove učiteljice Nataša Marković, Suzana Balić, Brankica Salopek, Nataša Majnarić, Sandra Poje, Ksenija Legradić, Ivka Kajganić, Vanja Konfic, Lucija Martinčić, asistentica Andrea Šturbek te učitelji matematike Gorana Lovreković, Katarina Mijić, Goran Ljaljić, Gordana Podravec. Osim učenika matične škole sudjelovali su i učenici područnih škola Veliki Raven, Glogovnica, Dubovec i Križevačka Poljana sa svojim učiteljicama Jasminom Borošak, Anđelkom Balić, Josipom Rabadžijom, Katarinom Harča Sinković i Jasnom Bratić.

Udruga „Klokani bez granica” međunarodnog je karaktera i okuplja predstavnike velikog broja Europskih zemalja. Njezin je cilj popularizirati matematiku i omogućiti širenje osnovne matematičke kulture. Glavna joj je zadaća organizacija igre – natjecanja „Matematički klokan” koja popularizira matematiku među mladima. Namjera je motivirati učenike da se bave matematikom izvan redovitih školskih programa.

Moto „Matematičkog klokana” je Bez selekcije, eliminacije i finala. Natjecanje se organizira svake godine u ožujku, istoga dana, u isto vrijeme, u svim zemljama sudionicama. Sastoji se od 12 zadataka za skupine Pčelica i  Leptirić, odnosno 24 zadatka za sve ostale skupine. Zadaci su raznovrsni i poredani od lakših prema težima. Za svaki je zadatak ponuđeno pet odgovora od kojih je samo jedan ispravan. Službeni su jezici „Klokana” francuski i engleski, a pitanja su prevedena na jezike zemalja sudionica.

Tekst: Lea Štragelj, 8. r.
Fotografije: Andrea Šturbek

Povezani članci