INSTAGRAM
Petašice imaju više od tisuću i pol pratitelja

napisao Izvor Osmodec Urednik

Petašice imaju više od tisuću i pol pratitelja

Mirjam Balen i Lena Ivanček iz 5. b razreda uspješne su instagramerice. Na svojoj stranici avocado.slime.cro, čija su tema popularni slajmovi (prema engl. slime – sluz, mulj), imaju tisuću i šesto pratitelja. Dovoljan razlog da ih zamolimo za razgovor!

Lena i Mirjam

Mirjam i Lena stranicu avocado.slime.cro na Instagramu imaju već devet mjeseci, a prati ih tisuću i šesto pratitelja. Zanimalo nas je što ih je potaknulo na otvaranje stranice na Instagramu.

– Jedna moja prijateljica je imala stranicu o slajmovima na Instagramu. Jednog dana u kolovozu prošle godine, kad sam ležala bolesna u krevetu, došla sam na ideju da i ja osnujem stranicu. Nakon mjesec dana priključila mi se i Lena. – otkrila je Mirjam.

Kako su postajale vještije u izradi slajmova i snimanju videa, tako su se i njihovi zahtjevi i kriteriji o kvaliteti stranice dizali.

– Krajem prošle godine izbrisale smo sve snimke i krenule ispočetka. Razlog tomu bila je slabija kvaliteta videa. Sada je kvaliteta bolja, a osim toga, sada na svakom videu piše ime naše stranice da ga nitko ne može ukrasti. –  kazala je Lena.

Trenutno je na stranici desetak videa u kojima prikazuju igru sa slajmom i nekoliko videouputa (tutoriala) za izradu slajma.

– Na snimkama ne pokazujemo lice, snimamo samo ruke. Na taj se način štitimo od zlonamjernih ljudi jer smo svjesne opasnosti koje vrebaju na internetu. – objašnjava Mirjam.

Avocado.slime.cro stranica

Slajm, što je to?

Slajmovi su, zapravo, postali popularni kad su se počeli prodavati u trgovinama.

– Slajmovi iz dućana bili su dosta tvrdi i brzo su se osušili pa bi u kratkome roku postali neupotrebljivi. Nakon toga su se na Instagramu i Youtubu počeli pojavljivati snimke u kojima djeca rade domaće slajmove. Tako smo i mi pokušale napraviti svoje slajmove, ali nije išlo otrprve baš lako. – prisjetila se Mirjam.

Iako većina djece zna što je slajm, malo ih zna od čega je napravljen. Osim toga, nije ga baš lako napraviti, treba pronaći dobar recept i odgovarajuće sastojke.

– Slajm je, zapravo, igračka napravljena od tri glavna sastojka: tekućeg ljepila, pjene za brijanje i aktivatora. Aktivator je tekućina od koje slajm postane čvrst. Aktivator mogu biti borna kiselina, boraks ili tekući deterdženti. Neki slajm nazivaju ljigavcem, iako je to zapravo samo jedna od mnogih vrsta slajmova, onaj u kojem je veći dio sastojaka voda. – objasnila je Lena.

– U početku smo jako puno puta neuspješno pokušavale napraviti slajm. Ispalo bi nam nekakvo ljigavo tijesto… imale smo raznorazne neuspjehe! – smiju se djevojčice. – Najmanje smo stoput isprobale, ali nije išlo. Potrošile smo mnogo šampona, pasta za zube i mnoge druge sastojke.

– Sreća nam se osmjehnula kad sam na Instagramu vidjela djevojčicu iz Križevaca kako radi slajm od sastojaka koji se mogu kupiti u Križevcima. Otišla sam u trgovinu, kupila sastojke koje je preporučila i napokon je upalilo. Vrištala sam od sreće! – prisjeća se Lena.

Poduzetnički duh

Djevojčice su poduzetničkoga duha i imaju planove za buduće poslovanje.

– Počele smo prodavati slajmove u školi. Slajm od cijelog ljepila (220 ml) stoji 18 kn, od skoro pune boce ljepila je 14 kn, od  pola boce ljepila je 10 kn, mali je 5 kn i mali s dodatcima je 7 kn. Tko želi slajm, mora nabaviti kutijicu ili mu je mi možemo prodati za 2 kn. – ispričala je Mirjam.

– Voljela bih da radimo zamjenu paketa s drugim stranicama. U paketu dobiješ slajmove, poruku i još neke dodatne stvari. Paket se ocjenjuje, a cilj je dobiti čim bolje ocjene. Zasad nam je zabavno raditi slajmove, a što će budućnost donijeti, vidjet ćemo! – zaključila je Lena.

Tekst: Lana Hegedić, 5. b
Fotografije: Dunja Rebić, 5. b

Povezani članci