DRŽAVNA SMOTRA LIDRANO 2014.
Uspjesi u literarnom i novinarskom stvaralaštvu

napisao izadmin5

Uspjesi u literarnom i novinarskom stvaralaštvu

I ove su godine naši učenici među najboljima u državi u novinarskom i literarnom izrazu

Dorotea, Matea i Zrinka s mentoricama

Dorotea, Matea i Zrinka s mentoricama

Na Državnoj smotri LiDraNo 2014., koja se održavala od 23. do 27. ožujka u Primoštenu, i ove su godine sudjelovale tri učenice naše škole, osmašice Matea Koren kao glavna učenica urednica Izvora, Zrinka Zagorec sa svojim literarnim radom Kad tišina progovori te Dorotea Vrbančić sa svojim samostalnim novinarskim radom Josipovo ostvarenje snova. Mateu i Doroteu pripremala je učiteljica Martina Valec Rebić, a Zrinku učiteljica Danijela Zagorec. Učenice su provele tri prekrasna dana u primoštenskom Hotelu Zora. Imale su priliku gledati najbolje dramske izvedbe, predstaviti sebe i svoj rad na okruglim stolovima, a ostalo je dovoljno vremena i za kupanje, druženje i upoznavanje s ostalim sudionicima.

Literarni izraz

Zrinkin rad Kad tišina progovori uvršten je među trideset najboljih literarnih radova koje su ove godine napisali učenici osnovnih škola. Radi se o priči o pretjerivanju s korištenjem modernih medija i zaboravljanju smisla druženja uživo.

Ovo je već drugo Zrinkino sudjelovanje na državnom Lidranu.
– Za mene je odlazak na državni LiDraNo veliki uspjeh. Kada sam prije dvije godine bila u Šibeniku, doista smo razgovarali o radovima, za razliku od ovogodišnjeg okruglog stola kad smo se više upoznavali nego komentirali radove. Ipak, ove mi je godine bilo zanimljivije. Cimerice su bile zabavne, uspjela sam se odmoriti od svakodnevnih obaveza te sam stekla nove prijatelje, što je zapravo i smisao svega ovoga. Upoznala sam učenike s razmišljanjima, interesima i problemima vrlo sličnima mojima. Također, Primošten je stvarno predivan grad – ispričala je Zrinka.

Zrinka uz člana prosudbenoga povjerenstva Enesa Kiševića

Zrinka uz člana prosudbenoga povjerenstva Enesa Kiševića

Novinarski izraz

Dorotein rad Josipovo ostvarenje snova o našem bivšem učeniku Josipu Martinčiću koji se školuje u Engleskoj, našao se među petnaest najboljih novinarskih radova. Na okruglome stolu za samostalne radove Dorotein rad komentirali su članovi prosudbenoga povjerenstva s bogatim iskustvom u radu na dječjim časopisima: Željka Horvat Vukelja, Snježana Marić i Borna Lulić.

Dorotea čita svoj rad na okruglom stolu

Dorotea čita svoj rad na okruglom stolu

Istovremeno s okruglim stolom za samostalne novinarske radove u susjednoj se dvorani održavao okrugli stol za školske listove na kojemu je sudjelovala Matea Korena, glavna urednica našeg Izvora. Izvoru je ovo drugo pojavljivanje na državnoj smotri u digitalnome obliku te je i ove godine zablistao među četiri najbolja digitalna lista, odnosno petnaest listova u oba medija. Pohvale i sugestije svim su listovima dali članovi povjerenstva Anita Šojat i Srećko Listeš.
– Na Državnoj smotri LidraNo izvrsno smo se proveli. Uživali smo u suncu, moru, prelijepom Primoštenu i upoznali nove prijatelje. Jako smo zadovoljni svojim rezultatima i postignućima – zaključila je Matea.

Matei članica povjerenstva Anita Šojat predaje zahvalnicu

Matei članica povjerenstva Anita Šojat predaje zahvalnicu

Tekst: Dorotea Vrbančić, 8. e
Fotografije: Dora Klarić, OŠ Stanovi, Zadar; Danijela Zagorec

Povezani članci