MALI EKOLOZI
Sedmaši sadili voćke

napisao izadmin5

Sedmaši sadili voćke

Još je jedan razred, uz 5. c koji izrađuje staništa za korisne kukce, uključen u natječaj „Mali ekolozi – vrijedne nagrade”. To je 7. e sa svojom razrednicom Gordanom Podravec čiji projekt nosi naslov „Voćka jedna truda vrijedna”

Prije praktičnoga rada potrebno je nešto naučiti

Prije praktičnoga rada potrebno je nešto naučiti

Učenici 7. e razreda u utorak 1. travnja odradili su nekoliko aktivnosti u svojem projektu Voćka jedna truda vrijedna. Najprije su slušali predavanje učitelja u mirovini Josipa Harče koji je pričao o uzgoju voćaka, njihovoj sadnji i cijepljenju te je primjerom pokazao kako se voćke obrezuju.

O voćkama je sedmašima govorio umirovljeni učitelj Josip Harča

O voćkama je sedmašima govorio umirovljeni učitelj Josip Harča

Nakon toga učenici su išli primijeniti stečeno znanje sadnjom voćaka u Dječjem vrtiću „Zraka sunca”. Tamo im je gospodin Harča pomogao saditi voćke i strpljivo odgovarao na njihova pitanja. Sadili su razne voćke: jabuke, kruške, šljive, lijeske i marelice.
– Voćke koje nisu posađene u dječjem vrtiću bit će posađene u dvorištima područnih škola – objasnila je učiteljica Podravec.

Učenici su svoje voćke posadili u Dječjem vrtiću „Zraka sunca”

Učenici su svoje voćke posadili u Dječjem vrtiću „Zraka sunca”

U projekt su se uključili jer su dobili poziv za sudjelovanje na natječaju Bioteke, Udruge za promicanje biologije i srodnih znanosti, pod nazivom Mali ekolozi – velike nagrade. Za taj natječaj trebalo je osmisliti projekt o zaštiti okoliša u svojoj okolini, u čemu im je pomogla učiteljica iz biologije koja je s učenicima razgovarala o mogućim temama. Kad su odlučili da će njihov projekt biti Voćka jedna truda vrijedna, trebalo je doći do voćaka koje će saditi.
– Do novca za kupnju voćaka došli smo prodajom plastičnih boca koje su učenici sakupljali u školi. Biljke za koje nismo uspjeli skupiti novac učenici su donijeli od kuće. Svi učenici iz razreda su sudjelovali u projektu, svatko je imao svoj zadatak. Uskoro ćemo ići obići naše biljke da vidimo kako napreduju – zaključila je učiteljica Gordana.

Tekst: Matea Koren, 8. e
Fotografije: Dorotea Vrbančić, 8. e

Povezani članci