EKOLOGIJA
Petaši izrađuju staništa za kukce

napisao izadmin5

Petaši izrađuju staništa za kukce

Učenici 5. c sa svojom su razrednicom Vedranom Rađa osmislili projekt za natječaj „Mali ekolozi – vrijedne nagrade”. Njihov je projekt „Izrada staništa za korisne kukce” zadovoljio uvjete pa su naši petaši ušli u drugi krug natječaja

Učenici su sami izradili i postavili staništa za korisne kukce

Učenici su sami izradili i postavili staništa za korisne kukce

Radi se o natječaju trgovačkog lanca Emmezeta i Udruge za promicanje biologije i srodnih znanosti Bioteka koji je trajao do 31. prosinca 2013. Učenici su sa svojim mentorima trebali osmisliti i provesti projekt vezan uz zaštitu okoliša i prirode u školi ili sredini u kojoj se nalaze.
Na natječaj su stigle 252 prijave iz osnovnih škola diljem Lijepe Naše te organizatori procjenjuju da će u projekte biti uključeno oko 5000 učenika.Projekt učenika 5. c razreda zadovoljio je uvjete natječaja te je ušao u drugi krug, koji traje sve do početka  svibnja 2014. Učenici su se odlučili za izradu staništa za korisne kukce.

Cilj je projekta smanjiti upotrebu insekticida u voćarstvu i povećati prinose voćaka

Cilj je projekta smanjiti upotrebu insekticida u voćarstvu i povećati prinose voćaka

– Cilj je projekta doprinijeti očuvanju bioraznolikosti upoznavanjem korisnih kukaca, izradom staništa-hotela za korisne kukce i suradnjom s lokalnim proizvođačima voća. Korisni kukci u vrtovima i voćnjacima, kao što su bubamare, zlatooke, uholaže i drugi, pomažu u održanju prirodne ravnoteže jer se hrane biljnim štetnicima ili pak pomažu u oprašivanju voćki i povrća, naprimjer solitarne pčele i bumbari – objašnjava učiteljica Vedrana Rađa.

Aktivnosti su započeli u prosincu 2013. kad je Slavko Kopilović, Martinov tata, održao predavanje o korisnim kukcima i njihovim staništima. Učenici su se zainteresirali za izradu staništa i prionuli na posao. Podijeljeni u skupine provodili su vikende u piljenju, bušenju i bojanju staništa. Kad su staništa bila gotova, kontaktirali su lokalne voćare. Odazvali su se obitelj Prosenečki iz Širokog Brezja, Daria Bolčević iz Ulice Franje Markovića i Pokret fokolara. Tijekom ožujka postavili su staništa za solitarne pčele, a u travnju planiraju postaviti staništa za bubamare, zlatooke i uholaže te promatrati i bilježiti rezultate svoga rada.

– Izradom staništa za korisne kukce koje ćemo postaviti u obližnjim voćnjacima (ali i u vlastitim okućnicama), cilj nam je smanjiti upotrebu insekticida u voćarstvu i povećati prinose voćaka te na taj način dati svoj doprinos očuvanju prirodne ravnoteže, autohtonih sorti voćaka te jačati suradnju s lokalnom zajednicom. Projekt iziskuje određena materijalna sredstva i puno slobodnog vremena, ali vjerujemo da ćemo suradnjom na projektu ojačati zajedništvo i prijateljstvo među učenicima, roditeljima i učiteljima – zaključuje učiteljica Rađa.

Suradnjom na projektu žele ojačati zajedništvo i prijateljstvo među učenicima, roditeljima i učiteljima

Suradnjom na projektu žele ojačati zajedništvo i prijateljstvo među učenicima, roditeljima i učiteljima

Tekst: Dora Rebić, 7. a
Fotografije: Vedrana Rađa

Povezani članci