EUROMATH KONFERENCIJA
Ne putuju u Poljsku iako su prošli u finale

napisao Izvor Osmodec Urednik

Ne putuju u Poljsku iako su prošli u finale

Matko Jajčanin, Sofija Krnjak i Viktor Koren odlični su mladi matematičari koji su pozvani na finale europskog matematičkog natjecanja u Krakow, na koje, nažalost, nisu mogli otići

Učenici sedmog razreda naše škole Matko Jajčanin, Sofija Krnjak i Viktor Koren pod mentorstvom učiteljice matematike Gordane Podravec pozvani su na sudjelovanje na Konferenciji europskih mladih matematičara EuroMath u Krakowu (Poljska) od 7. do 11. ožujka.

Konferenciji je prethodilo natjecanje MathFactor u kojem su naši matematičari snimili kratak spot na engleskom jeziku i u kojemu su morali objasniti odabrani matematički pojam. Kako su to odlično napravili, prošli su prvi krug natjecanja te su pozvani u finale natječaja na konferenciji, gdje su trebali ponoviti prezentaciju uživo pred međunarodnom komisijom i ostalim pozvanim sudionicima iz cijele Europe. Nažalost, na konferenciju nisu otišli zbog prekratkog vremena pripreme i nedostatka materijalnih sredstava.

Snimanje spota

Matko je odabrao da će u svojoj prezentaciji pokazati i na najlakši način objasniti sve što zna o trokutu, a Sofija je govorila o temi vjerojatnost i o tome kako se ona primjenjuje u stvarnome životu. Snimao ih je Viktor, koji pohađa videogrupu kod učitelja Marjana Ivanovića. Spotove koje su snimili postavili su na internet. Iako je matematički pojam trebalo objasniti na engleskom jeziku, Matku i Sofiji to nije predstavljalo problem.

‒ Nije bilo teško snimati video na engleskom jeziku jer ga učimo u školi, a i svakodnevno se susrećemo s njime. Tekst koji smo trebali izgovoriti napisali smo na papir i zatim smo za pomoć pri prijevodu zamolili učitelja engleskog jezika. Kad smo imali gotov tekst krenuli smo vježbati i snimati, i nakon puno pokušaja konačno smo bili zadovoljni napravljenim. ‒ ispričao je Matko.

Za uspješno obavljen posao zaslužan je i snimatelj Viktor.

– Imam iskustva sa snimanjem jer polazim videogrupu. Tijekom snimanja pazio sam na svaki detalj: u kojem će položaju biti kamera, kakvo će biti osvjetljenje… – stručno je objašnjavao Viktor tajne svog zanata.

Ništa od putovanja

Nakon postavljanja spota na internet, trebalo je čekati rezultate.

– Dugo nam se nisu javljali, pa smo pomislili kako nismo prošli jer je bilo natjecatelja iz cijele Europe, čak i iz Azije. Osim nas, iz Hrvatske su se natjecali i učenici iz OŠ „Braća Radić” iz Koprivnice i  OŠ „Fran KOncelak” Drnje. Ostali su natjecatelji bili iz Cipra, Italije, Libanona, Rumunjske, Crne Gore, Poljske i Grčke. – ispričala je Sofija, koja ima iskustva s javnim nastupima jer je više puta nastupala na Lidranu.

Nažalost, naši uspješni mladi matematičari nisu otputovali na finalno natjecanje koje se odvija od 7. do 11. ožujka u Krakowu, gdje su trebali prezentirali ispred žive publike i sucima.

– Kada nam se komisija javila, već je bilo premalo vremena za organiziranje putovanja, koje je također i jako skupo. Nažalost, ove godine od finala ništa, no za sljedeću ćemo godinu, ukoliko nas pozovu u finale, imati sve potrebno. Umjesto putovanja u Poljsku za nagradu će učenici dobiti mogućnost besplatnog natjecanja na Klokanu i posjet Danu otvorenih vrata PMF u Zagrebu. – zaključila je učiteljica Podravec.

Tekst: Lana Haban, 6. r.
Fotografije: MVR

Povezani članci