EUROPSKI DAN JEZIKA
Znate li koliko ima jezika u Europi? Naši učenici znaju!

napisao Izvor Osmodec Urednik

Znate li koliko ima jezika u Europi? Naši učenici znaju!

I ove su godine naši učenici obilježili 26. rujna – Europski dan jezika, koji se na poticaj Vijeća Europe obilježava od 2001. godine. Uz istraživanje, edukativne igre, natjecanja i kreativne aktivnosti naučili su nove riječi i činjenice o europskim jezicima i zemljama

Jezici su se učili uz veselje i šalu

Europski dan jezika dan je koji promiče učenje jezika diljem Europe i obilježava se 26. rujna. Održan je i ove godine u našoj školi uz brojne zabavne aktivnosti kao što su igre i natjecanja. Učenici su se sa svojim učiteljima i učiteljicama engleskog i njemačkog jezika upoznavali s različitim jezicima, otkrivali zanimljive činjenice, naučili neke nove riječi te se međusobno natjecali. Za trud su dobili razne nagrade, kao što su jedinstvene platnene narukvice s natpisima na različitim jezicima, olovke s logom Europskog dana jezika te naljepnice.

Učenici 5. b i 4. c razreda na izbornoj nastavi engleskoga jezika kod učiteljice Irene Horvat natjecali su se u spajanju pozdrava s jezicima te su osvojili narukvice.

Na satu njemačkog jezika učenici 6. d razreda s učiteljicom Ivanom Nemet istraživali su kako reći „dobar dan” na jeziku koji su izabrali. Također su pronalazili odgovarajuće zastave i na njih upisivali traženi pozdrav te su na kraju dobro uvježbali naučene pozdrave. Slične aktivnosti provela je i učiteljica Dijana Košutić čiji su učenici istraživali kako čestitati rođendan, reći „volim te” ili riječ koju sami odaberu. Pojedini razredi gledali su prigodne videomaterijale koji objašnjavaju važnost učenja jezika.

smart
smart
smart
smart
smart

Učiteljica Barica Blagaj obilježila je Europski dan jezika u sklopu izvannastavne aktivnosti English Club koju vodi u 2. razredu PŠ Veliki Raven tijekom cijelog mjeseca. Prvi tjedan posvetili su kraljici Elizabeti, Engleskoj i Londonu te njegovim glavnim znamenitostima i turističkim atrakcijama. Drugi tjedan posvetili su Ujedinjenom Kraljevstvu govoreći o zemljama koje se nalaze u UK. Treći tjedan su ponavljajući UK te krenuli na ostale zemlje Europe razgovarajući o jezicima koji se tamo govore. S pomoću interneta radili su aktivnost putovanja zrakoplovom kroz zemlje Europe pri čemu je svako dijete izabralo jednu zemlju Europe te nacrtali zastavu. Četvrti tjedan ponovili su zemlje koje su izabrali na engleskom jeziku i napravili Talk to me activity – svako dijete dobilo je naljepnicu za zemlju koju je nacrtalo.

Prigodni pano

Cilj ovog projekta jest potaknuti cjeloživotno učenje jezika u školi i izvan nje te osvijestiti javnost o važnosti učenja jezika, s ciljem povećanja višejezičnosti i međukulturnog razumijevanja.

Tekst: Janja Karlovčec, 5. d
Fotografije: Irena Horvat, dipl. uč.;
Barica Blagaj, dipl. uč.; Ivana Nemet, mag. eduk. NJJ

Povezani članci