Top
Kultura

GLAGOLJAŠKA IZLOŽBA
Križevački glagoljaši predstavili se u Zagrebu

Križevački glagoljaši predstavili se u Zagrebu

Naša se glagoljaška družina predstavila na izložbi u Nadbiskupijskome pastoralnome institutu
u Zagrebu

Članovi novinarske družine pred radovima Križevačkih glagoljaša

Novinarska družina naše škole bila je 13. veljače s profesoricom Martinom Valec-Rebić na otvorenju glagoljaške izložbe Ovo je hrvatsko pismo u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu. Na izložbi su se, osim glagoljaške družine naše škole pod vodstvom profesorice Mateje Hrebak, predstavile i družine iz Senja, Vukovine i Zagreba. Učenici su izložili svoje radove: slike u različitim tehnikama, tekstilne predmete, nakit.

Okupljenima su se uime organizatora obratili predsjednik Društva prijatelja glagoljice iz Zagreba Darko Žubrinić i ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta Josip Šimunović. U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Osnovne škole Dragutina Domjanića na violini i violončelu. Program je vodila glavna organizatorica izložbe, Jasenka Štimac, profesorica u Osnovnoj školi Dragutina Domjanića.

Posjet Arheološkome muzeju i kinu

Mladi su novinari u istoj prilici posjetili Arheološki muzej i pogledali film u kinu.

U Arheološkom muzeju razgledali su Egipatsku zbirku te naučili mnogo toga o mumijama i raznim predmetima za mumificiranje. Na izložbi su mogli vidjeti više od 600 predmeta, a najzanimljivija im je bila etruščanska soba sa zagrebačkom mumijom i lanenom knjigom. Također su razgledali kipove egipatskih božanstva u bronci, grobnu opremu, nakit, kozmetiku, posuđe, pisma, vaze, sarkofage i mnoštvo drugih predmeta.

Nakon muzeja posjetili su nakratko Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti kako bi pozdravili Bašćansku ploču, a zatim se uputili prema kinu. U kinu Cinestar uživali su uz film Povratak Mary Poppins. Emily Blunt u glavnoj ulozi glumi savršenu dadilju Mary Poppins s jedinstvenim čarobnim vještinama, koja čak i jednostavan zadatak može pretvoriti u nezaboravnu i fantastičnu avanturu.

Tekst: Lukas Valjak, 7. r.
Fotografije: Lea Štragelj, 8. r.; MVR

Povezani članci
DAN ŠKOLE
Proslavili smo rođendan škole uz običaje naših starih

U velikoj dvorani Hrvatskoga doma proslavljen je 30. svibnja Dan škole priredbom u duhu prošlosti i narodnih običaja

PROJEKT „POSVOJNI PISAC”
Trećaši „posvojili” književnicu Nives Madunić Barišić

Učenici 3. b razreda treći put sudjeluju u projektu „Posvojeni pisac” u kojemu se upoznaju sa stvaralaštvom jednoga suvremenog književnika. Read more