Top
Kultura

GLAGOLJAŠKA IZLOŽBA
Križevački glagoljaši predstavili se u Zagrebu

Križevački glagoljaši predstavili se u Zagrebu

Naša se glagoljaška družina predstavila na izložbi u Nadbiskupijskome pastoralnome institutu
u Zagrebu

Članovi novinarske družine pred radovima Križevačkih glagoljaša

Novinarska družina naše škole bila je 13. veljače s profesoricom Martinom Valec-Rebić na otvorenju glagoljaške izložbe Ovo je hrvatsko pismo u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu. Na izložbi su se, osim glagoljaške družine naše škole pod vodstvom profesorice Mateje Hrebak, predstavile i družine iz Senja, Vukovine i Zagreba. Učenici su izložili svoje radove: slike u različitim tehnikama, tekstilne predmete, nakit.

Okupljenima su se uime organizatora obratili predsjednik Društva prijatelja glagoljice iz Zagreba Darko Žubrinić i ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta Josip Šimunović. U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Osnovne škole Dragutina Domjanića na violini i violončelu. Program je vodila glavna organizatorica izložbe, Jasenka Štimac, profesorica u Osnovnoj školi Dragutina Domjanića.

Posjet Arheološkome muzeju i kinu

Mladi su novinari u istoj prilici posjetili Arheološki muzej i pogledali film u kinu.

U Arheološkom muzeju razgledali su Egipatsku zbirku te naučili mnogo toga o mumijama i raznim predmetima za mumificiranje. Na izložbi su mogli vidjeti više od 600 predmeta, a najzanimljivija im je bila etruščanska soba sa zagrebačkom mumijom i lanenom knjigom. Također su razgledali kipove egipatskih božanstva u bronci, grobnu opremu, nakit, kozmetiku, posuđe, pisma, vaze, sarkofage i mnoštvo drugih predmeta.

Nakon muzeja posjetili su nakratko Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti kako bi pozdravili Bašćansku ploču, a zatim se uputili prema kinu. U kinu Cinestar uživali su uz film Povratak Mary Poppins. Emily Blunt u glavnoj ulozi glumi savršenu dadilju Mary Poppins s jedinstvenim čarobnim vještinama, koja čak i jednostavan zadatak može pretvoriti u nezaboravnu i fantastičnu avanturu.

Tekst: Lukas Valjak, 7. r.
Fotografije: Lea Štragelj, 8. r.; MVR

Povezani članci
POSJET LIKOVNOJ IZLOŽBI
Odgoj za umjetnost

Učenici 3. c razreda posjetili su likovnu izložbu sakralne tematike u Galeriji Križevačkoga likovnog kruga 

SUSRET S KNJIŽEVNICOM KATIJOM ROMAC
Vila Pričalica u Gradskoj knjižnici

Učenici 5. a i 5. b razreda prisustvovali su zanimljivom književnom susretu s književnicom Katijom Romac