GLAGOLJAŠKA IZLOŽBA
Križevački glagoljaši predstavili se u Zagrebu

napisao Izvor Osmodec Urednik

Križevački glagoljaši predstavili se u Zagrebu

Naša se glagoljaška družina predstavila na izložbi u Nadbiskupijskome pastoralnome institutu
u Zagrebu

Članovi novinarske družine pred radovima Križevačkih glagoljaša

Novinarska družina naše škole bila je 13. veljače s profesoricom Martinom Valec-Rebić na otvorenju glagoljaške izložbe Ovo je hrvatsko pismo u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu. Na izložbi su se, osim glagoljaške družine naše škole pod vodstvom profesorice Mateje Hrebak, predstavile i družine iz Senja, Vukovine i Zagreba. Učenici su izložili svoje radove: slike u različitim tehnikama, tekstilne predmete, nakit.

Okupljenima su se uime organizatora obratili predsjednik Društva prijatelja glagoljice iz Zagreba Darko Žubrinić i ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta Josip Šimunović. U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Osnovne škole Dragutina Domjanića na violini i violončelu. Program je vodila glavna organizatorica izložbe, Jasenka Štimac, profesorica u Osnovnoj školi Dragutina Domjanića.

profesorica Jasenka Štimac
ravnatelj Instituta Josip Šimunović
radovi Križevačkih glagoljaša
radovi Križevačkih glagoljaša
radovi Križevačkih glagoljaša
radovi Križevačkih glagoljaša
preuzimanje zahvalnica uime Križevačkih glagoljaša
glazbena točka
Pred glagoljičkim natpisom na Turističkom uredu na Trgu bana Jelačića

Posjet Arheološkome muzeju i kinu

Mladi su novinari u istoj prilici posjetili Arheološki muzej i pogledali film u kinu.

U Arheološkom muzeju razgledali su Egipatsku zbirku te naučili mnogo toga o mumijama i raznim predmetima za mumificiranje. Na izložbi su mogli vidjeti više od 600 predmeta, a najzanimljivija im je bila etruščanska soba sa zagrebačkom mumijom i lanenom knjigom. Također su razgledali kipove egipatskih božanstva u bronci, grobnu opremu, nakit, kozmetiku, posuđe, pisma, vaze, sarkofage i mnoštvo drugih predmeta.

Bašćanska ploča u HAZU

Nakon muzeja posjetili su nakratko Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti kako bi pozdravili Bašćansku ploču, a zatim se uputili prema kinu. U kinu Cinestar uživali su uz film Povratak Mary Poppins. Emily Blunt u glavnoj ulozi glumi savršenu dadilju Mary Poppins s jedinstvenim čarobnim vještinama, koja čak i jednostavan zadatak može pretvoriti u nezaboravnu i fantastičnu avanturu.

Tekst: Lukas Valjak, 7. r.
Fotografije: Lea Štragelj, 8. r.; MVR

Povezani članci