GLAGOLJICA
Otvorena druga glagoljička izložba ove školske godine

napisao Izvor Osmodec Urednik

Otvorena druga glagoljička izložba ove školske
godine

Radovi nastali na projektnom danu povodom Dana glagoljice izloženi su u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković”. Mogu se pogledati do sredine travnja

U Gradskoj knjižnici „Franjo Marković” 5. ožujka otvorena je izložba povodom Dana glagoljice. Izloženi su radovi učenika naše škole koje su izradili na Dan glagoljice, 22. veljače. Ovo je druga glagoljička izložba ove školske godine, ovaj put s radovima učenika samo naše škole. Na svim predmetima učenici su imali radionice u kojima su napravili glagoljičke radove u različitim tehnikama. Sve su nastavne predmete uspjeli povezati s glagoljičkim pismom.

Na izložbi je izložen dio nastalih radova, a to su, naprimjer, iluminacije, podlošci za čaše od kartona i perlica, vitraji, ogrlice prijateljstva, glagoljička slova od kolaža, straničnici, stripovi s glavnim slovima glagoljice, plakat o sportovima koje vole na glagoljici, jastuci s glagoljicom… Također je izložena i Bašćanska ploča u stvarnoj veličini koju je iskaširala i oslikala učiteljica Senka Pleše, a slova su „klesali” Ivan Brezovec, Ivan Mateković, Magdalena Božić i Dunja Rebić.

Izložbu su postavile učiteljice Vedrana Rađa, Senka Pleše, Danijela Zagorec i Martina Valec-Rebić, a u pripremi su pomogle učiteljice Ana Andrić, Martina Iveković, Marta Matoić i Dijana Košutić. Na otvorenju izložbe predstavljene su radionice i izloženi radove, a proglašeni su i pobjednici natječaja za najljepši glagoljički straničnik koji su uoči Dana glagoljice osmislile profesorice Martina Iveković i Vedrana Rađa. Radovi će biti izloženi u knjižnici do kraja uskrsnih blagdana.

Tekst: Dunja Rebić, 7. r.
Fotografije: Dunja Rebić, 7. r.; MVR

Povezani članci