ICE BUCKET CHALLENGE
Face ili humanitarci?

napisao Izvor Osmodec Urednik

Face ili humanitarci?

Izazov polijevanja ledenom vodom ljetos je preplavio svijet. Zapitala sam se znaju li svi koji su se uključili zašto se zapravo polijevaju ili su jednostavno podlegli modi, u skladu s poslovicom Vidjela žaba da se konj potkiva pa i ona nogu digla

boston-e1408567034546-1940x1091

Grupno polijevanje

Ljetos su na fejsu, ali i ostalim medijima, na nas vrištale snimke ledenih izazova, što poznatih osoba, što mojih kolega i prijatelja iz škole. Gledajući neke od njih, zapitala sam se koliko mojih vršnjaka koji su prihvatili taj trend, uopće zna svrhu i smisao ice bucket challengea.

Svrha izazova bila je proširiti svijest o amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi, skraćeno ALS-u. Radi se o neurološkoj bolesti (bolesti živaca i mozga) koja dovodi do paralize mišića, invalidnosti te na kraju do smrti,  a za koju lijek još uvijek nije otkriven.

Kako bi se i financijski pomoglo istraživanju lijeka protiv ove teške bolesti, u Americi je osmišljen izazov ledenom vodom. Naime, oboljeli cijelo vrijeme osjećaju vrlo neugodnu bol, poput one koju osjetimo kad se polijemo ledenom vodom, pa se osobe polijevaju da bi barem na nekoliko sekundi fizički suosjećali s oboljelima. Pravilo je izazova  ukoliko se nominirani ne želi politi ledenom vodom, mora donirati 100 dolara udruzi za istraživanje lijeka protiv ALS-a.

Mnoge su zvijezde prihvatile izazov (što iz humanitarnih razloga, što zbog vlastite reklame) i svejedno donirale novac. Slavni su se natjecali tko će snimiti zanimljiviji video, u čemu su neki bili vrlo kreativni, poput glumca Charlieja Sheena koji se umjesto vodom „polio” s deset tisuća dolara i rekao da će donirati što više novaca kako bi pomogao istraživanju i oboljelima od ALS-a.

als kolaz 1

Mnoge strane i hrvatske slavne osobe prihvatile su izazov

Ipak, bilo je primjera slavnih s drugačijim mišljenjem. Glumica Pamela Anderson iskoristila je priliku da promovira svoje stavove o zaštiti životinja. Nije joj se svidjelo što ALS udruga testira lijekove na životinjama te je odbila izazov i pozvala udrugu da prekinu takvu praksu.

Čini mi se da su se oni manje slavni, među njima i naši učenici, polijevali iz čiste zabave, zato što je to cool ili što to svi rade (kud svi ‒ tud i mali Mujo).  Ili su možda htjeli uštedjeti sto dolara? Nadam se da je ipak barem dio njih proširio svoje vidike te da će ubuduće imati više razumijevanja i spremnosti pomoći bolesnima, ne samo od ALS-a nego i od svih ostalih bolesti.

Pozitivna u ovoj priči svakako je i činjenica da je ALS udruga, kako stoji na njihovim mrežnim stranicama, prošloga ljeta dobila donacija u iznosu od 115 milijuna dolara. I zbog toga mogu zažmiriti na činjenicu da su se mnogi polijevali samo zato da bi ispali face.

als 3

Mrežne stranice ALS udruge

Tekst: Dora Rebić, 8. a
Fotografije: internet

Povezani članci